Maldive – buget și organizare pentru o vacanță DIY

          Când auzi Maldive, te gândești la o destinație exclusivistă, la resorturi de mii de euro, accesibile pentru oamenii cu dare de mână. Însă lucrurile nu stau chiar așa, mai ales de când ofertele pe insulele de localnici s-au înmulțit, iar zborurile low-cost către insule sunt din ce în ce mai dese și mai accesibile ca preț. Noi nu am avut neapărat Maldive pe listă, nu ne place să stăm prea mult într-un loc, alegem mereu să combinăm zilele de plajă și relaxare cu cele de explorare și aventuri, iar Maldive nu se încadrează deloc acolo. Dar ochii mereu iscoditori ai soțului au dat peste niște prețuri frumușele și uite așa, din scurt, ne-am făcut bagajele pentru plajă.

Zbor & Transfer

După o călătorie nu tocmai reușită cu Fly Dubai către Thailanda ne-am spus că vom evita pe cât posibil zborurile low-cost pe distanțe lungi, așa că de data asta am profitat de oferta celor de la Austrian Airlines – aproximativ 500 de euro de persoană, București- Male, cu o escală mai lungă un pic în Viena. Ne-am petrecut undeva la 3 ore în SKY Lounge-ul din Viena și ne-am trezit îmbarcați în zborul către Male cât ai zice pește, zbor de noapte, perfect pentru cei mai mici dintre noi. Partea mai puțin plăcută a fost sosirea în Male după: cald, umiditate și încă 2 ore de așteptat speedboat-ul care să ne ducă pe insule. Bine de știut este că portul se află imediat la ieșirea din aeroport și că toate companiile care asigură transferul pe insule au ghișee chiar în aeroport, așa că e simplu să te organizezi și să te orientezi la fața locului. Noi aveam deja rezervare făcută la cei de la Endheri Speedboat pentru primul transfer, cel către Dhigurah așa că am fost preluați de reprezentantul lor de la ghișeu și duși la punctul de plecare. După 2 ore de mers pe mare (timp în care am dormit cu toții), am ajuns în paradisul maldivian: insula Dhigurah, considerată cea mai frumoasă insulă de localnici. Pentru transferul către Thodoo, unde ne-am petrecut ultimele zile, a fost nevoie să ne întoarcem în Male și de acolo să luăm un alt speedboat (cum insulele alese de noi sunt departe una de cealaltă, nu există transfer direct între ele). Transferul pentru Dhigurah a fost 45 de dolari de persoană, iar cel către Thodoo- 35 de dolari. Pe ambele insule am avut asigurat transferul cu tuktuk-ul din port la hotel și am fost plăcut impresionați de primirea, organizarea și amabilitatea localnicilor.

Cazare

Când ai atât de multe insule dintre care să alegi e greu să te oprești doar la 2, așa că ne-am tot documentat și rezervat cazări pe Booking până în ultimul moment. Un aspect important de luat în calcul e că indiferent cât de bine arată totul pe Booking, când vine vorba de insulele de localnici nu strică să arunci un ochi și pe Google Maps, să verifici împrejurimile, să citești recenzii ale celor care au mers recent în zonă, nu doar la hotelul respectiv pentru că pe multe dintre ele se construiește în continuu și poate fi neplăcut să te cazezi lângă un șantier. Noi am ales Dhigurah și Thodoo în cele din urmă, bazându-ne și pe faptul că nu sunt atât de populare, așadar zona de turism/servicii nu se dezvoltă foarte tare, dar și pe punctele de interes pe care le oferă cele două: plaje sălbatice, puțini turiști, peisaje de poveste pe prima, fructe exotice, ape turcoaz și perfecte pentru snorkelling pe cea de-a doua.

Pe Dhigurah am ales TME Retreat, o cameră tip duplex, cu pat matrimonial mare la parter și două paturi single la etaj, cu mic dejun inclus, la 837 de euro pentru 4 nopți. Pe Thodoo, am ales New Breeze Thodoo Inn, 2 camere duble, ambele cu pat matrimonial și o curte mică în față, cu mic dejun și biciclete incluse, la aproximativ 6oo de euro pentru 3 nopți. La întoarcere, am ales o noapte de cazare în Male, pentru a fi mai aproape de aeroport în dimineața plecării, un apartament rezervat prin Airbnb în Hulhumale, la 160 de euro pe noapte.

Ce facem pe fiecare dintre insule?

Cam tot ce poți face pe 2 insule aflate în mijlocul Oceanului Indian: plajă, relaxare, mese luate în locuri idilice. Noi am adăugat pe listă, ca de fiecare dată, și interacțiunea cu localnicii. Am făcut asta alegând restaurante unde îi vedeam pe ei adunându-se la masă sau mergând la plimbare pe plajă în zonele frecventate de ei. Am descoperit oameni foarte prietenoși, dornici să salute, să afle de unde vii, să interacționeze cu copiii. Pe Dhigurah am rugat-o pe doamna de la recepția hotelului să ne pună la dispoziție un tuktuk pentru a ajunge la limba lungă de nisip cu care se laudă insula, așa că ne-am ales cu un localnic foarte vesel care ne-a purtat prin inima junglei cu grijă și atenție pentru cei mici până la destinație.

Pe Thodoo distracția supremă a fost hoinăritul cu bicicletele în toate colțurile insulei. Printre plantații de papaya și pepene sau pe drumurile nisipoase în căutare de plajă, restaurant sau supermarket, bicicleala a fost super amuzantă și, evident, foarte utilă ținând cont de drumurile pe care le aveam de făcut zilnic. Tot în Thodoo am făcut snorkelling ca la carte chiar în apropiere de mal: am văzut mulți pești colorați, țestoase și chiar un puic mic de rechin. De pe ambele insule ai multe variante de excursii, nu ne-a tentat prea tare nici una din pricina plecării foarte devreme dimineața care ar fi dat destul de tare peste cap programul celui mic. Plus un pic de teamă că poate rechinii nu sunt chiar așa prietenoși :)).

 

Mese, restaurante, recomandări

Am ales pe ambele insule atât bodegile localnicilor, cât și restaurante mai turistice și am plecat mulțumiți de la ambele, singura diferență fiind prețul mai ridicat la cele cu meniuri europene. Pe Dhigurah am mâncat frecvent la Shell Cafe Restaurant, unde o masă pentru 5 persoane cu mâncare și băuturi ajungea la 70-80 Ron, mâncare gustoasă, gătită tradițional, deloc picantă la cererea noastră. La Cafe Dune aceeași masă ne-a costat undeva la 200 Ron. Am încercat și mâncarea celor de la hotel pentru prânz, bufet ofertant și foarte bine pregătit pentru care trebuia să achiți o taxă per persoană. Iar de neratat sunt bunătățile de la Tasty Wheel, o gheretă pe roți cu niște rulouri cu scorțișoară demențiale și multe alte minunății pe lângă.

Thodoo n-a fost nici el mai prejos la capitolul mâncare. Am ales de câteva ori Fine BBQ Hut pentru peștele delicios pe grătar, cu salata și orez și freshuri de fructe, în jur de 250 Ron, dar cel mai des am mâncat la Food Land, senzațional loc, cu multe mâncăruri europene în meniu, cocktailuri din fructe proaspete și deserturi din fructe potrivit de dulci, ceva mai scump însă (350- 400 Ron).

Câteva info utile

Maldive este stat musulman, iar pe insulele de localnici este interzis alcoolul, există bikini beaches unde ai voie să faci plajă în costumele de baie pe care le știm și le avem noi, iar recomandarea este ca ținutele să fie decente. Desigur, nu toată lumea ține cont de asta, tot așa cum nu ține cont nici de faptul că nu ai voie să pleci cu corali, scoici sau orice altceva ar putea dăuna ecosistemelor și așa fragile. Ce mi s-a mai părut interesant și mi-a plăcut mult a fost curățenia din toate spațiile închise și faptul că trebuia să îți lași papucii la ușă chiar și la intrarea în magazine.

Dacă tragem linie și calculăm, costul total al vacanței a fost de 7000-7500 euro cu absolut totul inclus. Și am văzut din nou zboruri bune la Austrian Airlines, așa că haideți la planificat vacanțe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *