4 zile în Mahe, Seychelles – oameni, locuri, arome

Știu, nu e o opinie deloc populară, însă nouă Mahe, insula principală seychelleză, ne-a plăcut mai mult decât Praslin și ni s-a părut o destinație mult mai family and child friendly. Și încerc în acest articol să explic și de ce. Despre costuri și organizare am vorbit deja aici, așa că mă arunc direct la subiect.

Mi se pare important să încep prin a spune că pe Mahe locuiesc 90% dintre locuitorii Seychelles-ului. Dacă mai adaugi la asta și numărul uriaș de turiști, te alegi cu o insulă mult mai aglomerată decât vecinele sălbatice și paradisiace. Unde mai pui că aici se cam întâmplă tot ce ține de industrie și economie, așadar nu e totul verde și neatins de mâna omului. Asta nu știrbește cu nimic, însă, frumusețea insulei, iar coasta de est este pur și simplu too good to be true pentru cei ce călătoresc alături de cei mici.

Oameni

Pe Mahe ai de unde alege când vine vorba de cazări, de la hoteluri renumite, la mici vile pe plajă sau self-catering homes, de toate pentru toți. Noi am ales Ocean Vista, unde am optat pentru un apartment cu două camere, la câteva minute de superbele plaje ale coastei de est. Gazda a fost de o amabilitate rar întâlnită, camerele curate, grădina și priveliștea către ocean absolut încântătoare, iar în frigider am găsit tot ce aveam nevoie să încropim o gustare rapidă după un drum lung. Draga de ea, s-a gândit că ne va fi greu să ne deplasăm cu copiii obosiți la un restaurant, așa că ne-a așteptat ea cu tot ce ne trebuia ca să ne instalăm rapid și să ne putem odihni după un zbor de noapte obositor. Tot ea ne-a ajutat și cu închirierea unei mașini, așa că lucrurile au mers rapid odată ce am ajuns în aeroport, am preluat mașina fără probleme și în 20 de minute eram deja ajunși la apartament. Și cât de bine ne-a prins atmosfera asta atât de primitoare și cât de mult contează să mergi în vacanță și primul contact cu oamenii de acolo să fie love at first sight. Și vorbesc în general despre toți cei cu care am interacționat de-a lungul călătoriei, de asta zic că nu aș ezita nici o clipă să revin cu copiii aici, seychellezii sunt mari iubitori de copii și se dau peste cap să te simți în vacanță chiar și atunci când pleci la plajă cu jumătate de casă după tine.

Locuri

Dar ce e de făcut în Mahe, dacă am stabilit deja că plajele alea de vis sunt pe La Digue? Aș zice că toată zona de est a insulei, cea aflată sub “protecția” recifului, abundă de plaje perfecte, cu nisip fin, ape turcoaz și liniștite, palmieri și câteva stânci de granit ici-colo care adaugă farmec peisajului. Nouă ne-au plăcut enorm Anse Royale, Anse Forbans și Fairyland Beach, unde ne-am băut nucile de cocos muuuult mai ieftin ca în Beau Vallon.

N-am ratat nici partea de vest, trebuia să vedem și oceanul în dezlănțuirea lui turcoaz și înspumată, așa că ne-am petrecut câte o jumătate de zi pe Grand Anse, unde ne-am bucurat noi singurei de o plajă absolut fabuloasă și pe Beau Vallon Beach, unde valurile nu erau chiar așa mari și ne-am putut bucura de o bălăceală scurtă și de o primă întâlnire cu faimoasele țestoase.

Partea bună când stai pe insula principală e că mai sunt și alte puncte de interes pe care ne-ar plăcea să le explorăm mai pe îndelete data viitoare. Drumul până la fabrica de ceai ne-a dezvăluit nu doar priveliști de vis văzute de deasupra coastei, ci și multe variante de drumeții prin pădurea luxuriantă către tot felul de view points care de care mai tentante. Iar fabrica e un loc liniștit, dotat cu o ceainărie unde găsești toate bunătățile posibile și unde te poți opri 20 de minute pentru un ceai rece și aromat.

Și cum ne aflam la doar 5 minute de mers cu mașina de distileria Takamaka, le-am făcut și lor o vizită. Alte țestoase și aici, o grădină de condimente super dichisită și aranjată și un spațiu pentru degustare de rom decorat tare drăguț în stil colonial. Eram cu mașina și nu ne-am putut “rătăci” printre paharele de rom, dar am luat la noi câteva sticle cu care să ne facem vara mai aromată.

Las la urmă (deși nu e deloc la coada locurilor preferate în călătoria asta) capitala țării, Victoria. Am luat un pic orașul la pas și mi-a plăcut enorm zarva din Sir Selwyn Selwyn Clarke Market, clădirile ce amintesc de stilul colonial britanic și francez, clopotele din turnul ridicat în cinstea Reginei Victoria, templul hindus și mirosul de bețișoare arse în vecinătatea Bisericii Anglicane Sf. Paul, culoare și exotism alături de albul pur al conservatorismului, un amestec de culori și arome, istorie și modernism, toate pe malurile oceanului de un albastru infinit.

Arome

Cine e pe aici de ceva vreme, știe că la noi călătoriile merg mână în mână cu dezmățul culinar. Aș reveni aici numai și numai pentru peștele aromat de la Juliana’s Villas and Cafe, burgerii with a twist de la Simply Delicious Take Away, de fapt toată mâncarea plină de savoare descoperită pe la diversele take-away-uri, ceaiul cu gust intens de vanilie, cocktailurile cu rom Takamaka, nucile de cocos cărnoase servite pe plajă, bananele mici și dulci și lista poate continua.

Cred că există multe variante de a-ți împărți zilele între cele 3 insule, cert e că Mahe merită cel puțin vreo 3 ca să poți să te bucuri din plin de tot ce are insula de oferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *