Când spui Seychelles, spui paradis desăvârșit, plaje întinse cu nisip fin și ape turcoaz, palmieri și cocotieri ițindu-se de te miri unde, natură la superlativ. Insulele au însă reputația unei destinații scumpe și, dacă te uiți un pic la prețurile practicate de hoteluri, resorturi, restaurante și orice alte servicii turistice, tragi concluzia că da, nu e o destinație pentru toate buzunarele. Vin azi să combat mitul ăsta și să arăt cum îți poți organiza o vacanță în Seychelles cu doar 130 de euro pe zi/persoană, cu absolut totul inclus.
Biletele de avion
De ceva ani, aeroportul din Otopeni practică taxe uriașe care se traduc în bilete scumpe către toate destinațiile exotice. Așa că am început să ne aruncăm un ochi și la vecinii bulgari, sîrbi sau unguri și uite cum în loc de 900 de euro biletul București – Mahe, am reușit un 700 euro Sofia – Mahe. Acceași companie aeriană (Turkish), servicii muuult mai ok în aeroport (cel din Sofia e mult mai mic și mult mai bine pus la punct, am avut prioritate cu cel mic la absolut tot ce a însemnat așteptare), costuri muuult mai mici (200 de euro economisiți per bilet, pentru 5 persoane, you do the math). Cum ajungem în Sofia? Cu trenul, dar asta presupune ceva mai multă organizare, sau cum mașina personală, pe care o poți lăsa la una dintre parcările cu plată de lângă aeroport. Pentru 10 zile de parcare, am plătit la Park & Fly undeva la 150 Ron. Este a doua oară când mergem la ei, au microbuz care te duce și te aduce de la aeroport, iar mașina a fost în siguranță deplină. Așadar, costuri bilete de avion + parcare + motorină până în Sofia 3600 euro.
Cazare
Departe de resorturi și hoteluri, Seychelles e tărâmul guest house-urilor cochete, amplasate în inima junglei sau la 5 minute de plajă, unde localnicii au mare grijă să te simți ca acasă și să nu duci lipsă de nimic. Bonus e interacțiunea cu oamenii aceștia care sunt de departe printre cei mai ospitalieri și amabili din câți am întâlnit până acum.
În Mahe am ales să stăm la Ocean Vista, unde Charlette, gazda, ne-a întâmpinat cu amabilitate și ne-a prezentat apartamentul superb cu vedere către ocean, asigurându-se că nu ne lipsește nimic. Ba ne și pregătise o gustare în frigider, gândidu-se că venim cu copiii după drum lung și poate suntem prea obosiți să ieșim la masă. Iar a doua zi dimineața, grădinarul ei (avea o grădină scoasă din povești!) ne-a adus banane proaspăt culese din bananierii din curte. Ce poți să își dorești mai mult? Costul pentru 3 nopți a fost de 280 euro + o garanție de 50 de euro pentru eventuale stricăciuni, pe care am recuperat-o la plecare, pentru un apartament cu două camere, baie, bucătărie și spălătorie cu mașină de spălat.
În La Digue ne-am dus cu un pic de strângere de inimă, pentru că singura opțiune disponibilă în buget restrâns nu avea review-uri prea bune la capitolul curățenie. Dar am avut parte de o surpriză plăcută, se vedea că avuseseră loc ceva schimbări și am fost norocoșii care au beneficiat de ele. Am stat la Villa Authentique , la 5 minute de mers pe jos de feribot, într-un loc liniștit și verde, unde ne-am bucurat de o cameră cvadruplă, cu mic dejun inclus, la prețul de 420 euro pentru 3 nopți. Ne-am plăcut mult gazdele, o localnică ce se ocupa de afacere împreună cu unul dintre fii săi, și ea ne-a plăcut pe noi, spunându-ne că cea mai mare bucurie a ei sunt râsetele de copii. Nu numai că ne-au ajutat cu închirierea bicicletele, dar le găseam curățate de nisip în fiecare dimineață, înainte de a pleca la plajă. Iar micul dejun a fost delicios, cu fructe proaspete, cafea, ceai, sucuri naturale, dulceață din fructe exotice și ouă pregătite pe loc în funcție de preferințele fiecăruia.
În Praslin am ales să stăm la Maison de Vacanze, unde am ales o căsuță cu două dormitoare, două băi și living cu bucătărie, la prețul de 380 de euro pentru 3 nopți. Gazda amabilă a venit personal să ne recupereze de la feribot deoarece Google Maps-ul ne tot băga pe trasee greșite și ne-am bucurat de liniște, curățenie și răcoare relativ aproape de punctele de interes.
Așadar costul total cazări –1080 euro.
Transport
Atât pe Mahe, cât și pe Praslin ai nevoie de mașină să te deplasezi. Excepție face La Digue, unde ai nevoie de biciclete doar, iar acestea se găsesc de închiriat peste tot. Atât pentru mașină, cât și pentru biciclete, am apelat la gazdele noastre, așadar am închiriat mașini cu 40 de euro pe zi, iar biciclete cu 10 euro pe zi de pers (deci tot 40, fiind 2 adulți și doi copii mari – juniorul a fost plimbat în scăunelul bicicletei lui mami). La aceste costuri se adaugă benzina, care ne-a dus la 50 de euro pentru toate zilele (benzina e mai ieftină un pic ca la noi).
Pe lângă asta, pentru a te deplasa între insule ai nevoie de feribot și/sau avion. Evident, cu avionul e mai scump, dar nici cu feribotul nu mi-e rușine. Pentru călătoriile Mahe – La Digue, La Digue -Praslin și Praslin – Mahe am scos din buzunar aproximativ 500 de euro. Iar în ultima zi am ajuns pe Mahe dimineața, cu avion spre casă seara la 9, așa că am închiriat o mașină din nou, ceva mai scump de data asta pentru că o luam doar pentru câteva ore – 70 de euro.
Cost total transport – 1000 euro.
Activități, taxe, mîncare, suveniruri
Insulele Seychelles abundă de faimoasele take-away-uri, gherete sau localuri mici ale locuitorilor insulei, unde ai meniul zilei sau unde ți se poate pregăti pe loc ceva, în funcție de ce preparate au disponibile. Am mâncat nu bine, ci foarte bine, absolut delicioasă mâncarea, pentru toate gusturile și poftele, de la tăiței, orez, legume, pește, fructe de mare, paste, fish and chips, burgeri, pizza, curry, tot ce vrei și ce nu vrei, plus băuturi, iar prețurile pentru 5 persoane au oscilat între 80 Ron – 150 Ron.
Ca taxe, am plătit destul de mult în Valee du Mai și nici nu ne-a dat peste cap – 120 euro intrarea, 100 Ron accesul prin Union Estate Farm pentru a ajunge la Anse Source d”Argent și 60 Ron parcarea pentru două zile la Anse Lazio.
Cartelele de net au fost si ele 100 de euro, una cumparata din aeroport, cealalta achitata odata cu vizele online si ridicata tot din aeroport la sosire.
În rest, pentru suveniruri, băuturi și nuci de cocos pe plajă, mici cumpărături pentru micul dejun și o vizită la spital (așa e când pleci cu copiii în vacanță :))) ) am scos din buzunar aproximativ 500 de euro.
Avem așadar un cost total final de 6200 de euro pentru 5 persoane, 10 zile cu absolut totul inclus, deci undeva la 130 de euro/zi/persoană. Zic că nu e rău deloc :).
Tips & tricks
Am adunat și câteva lucruri pe care ar fi fost bine să le știm dinainte:
- se poate plati cu euro, dar atentie la cursul valutar atunci cand primiti rest in rupii; noi am facut asta doar in aeroport la sosire, in rest am preferat sa scoatem bani de la bancomatele MCB sau sa schimbam la exchange-urile JPL
- toate gazdele ne-au încurajat să le contactăm direct data viitoare, fără intermediul Booking, pentru a ne putea face un preț mai bun în aceleași condiții
- biletele pentru feribot sunt mult mai ieftine dacă sunt cumpărate de la ghișeu și nu online, contrar așteptărilor
- în plus, drumul cu feribotul între Mahe și Praslin nu e deloc floare la ureche, indiferent cât de liniștit e oceanul și câte pastile de sea sickness am luatc, tot s-a lăsat cu rău de mare; a fost unul dintre motivele pentru care nu am optat pentru nici o excursie pe mare cu cei mici, ni s-a părut obositor și am avut nevoie de odihnă după ambele călătorii
- mașinile închiriate prin intermediul gazdelor nu au avut full insurance și nici scăunel potrivit pentru Noel (asta poate și pentru că înălțimea și greutatea lui nu sunt ale unui copil de doar 2 ani, așa că am primit de fiecare dată un booster în loc de scăunel)
- costurile și condițiile în spital sunt mult peste așteptări, am plătit 20 de euro pentru consultație, tratament ȘI medicamente să continuăm tratamentul acasă (eu în România n-am plecat niciodată cu medicamente din spital), așa că e cât se poate de safe destinația și pentru copii mici
- vizitele la fabrica de ceai și distileria de rom Takamaka sunt free of charge, iar prețurile la produse sunt mult mai ok ca în supermarketuri, așa că se pot face lejer cumpărături de la fața locului
- și la Anse Lazio în Praslin, și la Anse Source d”Argent taxele pentru intrare/parcare sunt valabile întreaga zi, deci te poți întoarce după amiaza fără să plătești din nou
- am mâncat bine la Juliana’s Villas Cafe, Rita’s Takeaway, Any’s Snacks and Take-away in Mahe, la Julie’s Take-away și K2 Takeaway & Café în La digue, la Taste & Chill Take Away, Pizza plus takeaway și Cool-Licks cafe and takeaway în Praslin
- deși Anse Georgette în Praslin e menționată printre cele mai frumoase plaje din Seychelles, drumul lung de acces prin resortul Constance Lemuria a fost o mare dezamăgire și din punctul nostru de vedere nu merită efortul
- și dacă tot vorbim de Praslin, insula e în coada preferințelor noastre, din simplul motiv că drumul de acces spre toate plajele de interes era destul de dificil și lung; dacă ar fi să alegem din nou, am sta mai mult în La Digue și pe coasta de est a Mahe-ului, care mi s-a părut perfectă pentru copii.
Am să dedic câte un articol separat pentru fiecare insulă în parte și sper să reușesc să acopăr acolo tot ce am de povestit despre vacanța noastră cu copiii în, poate, cel mai exotic loc văzut de noi până acum.