Salzburg – orașul lui Mozart și al copiilor

Cea mai frumoasă surpriză în vacanța de vară a fost Salzburg, orașul lui Mozart, renumit pentru bomboanele sale cu marțipan și târgurile de Crăciun. Îl văzusem doar în fotografiile cu zăpadă și scăldat în luminile de sărbători și nu m-am așteptat nici o clipă să fie atât de fermecător și vara și să aibă atât de multe de oferit familiilor cu copii. Iar cum nomadul nostru digital a avut nevoie să lucreze în tihnă câteva zile, eu și copiii am avut o grămadă de timp la dispoziție să îl descoperim așa cum trebuie.

Centrul vechi, clădiri perfect conservate, cofetării pline ochi de ciocolată, bomboane și marțipan

Asta găsești de cum dai ochii cu orașul în care s-a născut Mozart. Odată ce ai traversat râul Salzach și ai pășit înspre Domul din centrul orașului, dai nas în nas cu casa unde s-a născut Mozart, devenită acum cea mai instagramabilă clădire din zonă. Locul mustește de turiști, așa că nu ai cum să stai prea mult pe loc și pornești către piața Residenzplatz unde faci repede rost de vestitele bomboane cu marțipan, că prea îți fac cu ochiul din vitrinele zecilor de cofetării din zonă. Iar ca să nu zăbovești prea mult în soare (am avut parte de temperaturi mai mult decât generoase), acorzi un pic de atenție și Domului care se înalță semeț peste toate clădirile din centru (5 euro/adult, intrare liberă pentru copii indiferent de vârstă). Am ajuns aici în plină slujbă și corul a fost divin, la fel și vocea caldă a preotului.

Fortărețe și metereze amețitoare și o plimbare super-distractivă cu funicularul

La câțiva metri de Dom se află o altă atracție care a trezit rapid interesul copiilor: funicularul care urcă și coboară de la castel. Citisem pe net că dacă ai copii cu tine, e recomandat să și urci cu funicularul, nu numai să cobori. Dar cum eram amatori de plimbări și drumeții, ne-am gândit că ratăm frumusețe de plimbare până sus la castel, așa că am luat bilet doar la întoarcere. Big mistake!!! Urcușul către castel e atât de abrupt și atât de nisipos, că a fost o adevărată provocare să urcăm în timp ce împingeam de cărucior și am simțit pentru prima oară în vacanța asta (chiar și după “antrenamentele” din Alpii italieni și elvețieni) că ne iese sufletul până sus în curtea castelului. Dar a meritat efortul, fortăreața te răsplătește cu câteva priveliști absolut superbe asupra orașului, iar la întoarcere am coborât rapid, rapid cu funicularul, în chiotele tuturor copiilor aflați la bord.

Un muzeu cât o copilărie – Spielzugmuseum, Muzeul Jucăriilor

Amplasat nu departe de inima orașului și gândit nu doar ca muzeu, ci și ca spațiu de joacă, Muzeul Jucăriilor e un must dacă ajungeți cu copiii în Salzburg. Conceput pentru copii de orice vârstă, ne-am distrat câteva ore bune explorând toateeee camerele muzeului, construind castele cu cărămizi adevărate sau servind clienții cu pâine proaspătă în brutărie. Păpuși, plușuri, Lego, piste pentru cursele de mașinuțe, dar și ceai aromat în zona de relaxare, toate sunt puse la dispoziția vizitatorilor care calcă pragul muzeului. Am luat acasă suveniruri pentru copii, dar și multă inspirație pentru Moș Crăciun, pentru că am găsit acolo seturi de construcție de care nu aveam habar și multe chestii drăguțe pe care le-am putea așeza sub bradul de Crăciun.

Haus der Natur (sau cum ne-a convins Salzburgul că e perfect pentru vacanțele cu copiii)

Muzeul de Istorie Naturală din Salzburg este imens și ai nevoie de cel puțin o zi întreagă pentru a-l explora cum se cuvine. Noi am alergat entuziasmați din cameră în cameră și tot n-am izbutit să îl dăm gata, rămânând cu gândul la zecile de exponate cu care nu am apucat să interacționăm. Sala dinozaurilor, acvariul cu sutele de pești și reptile, camerele de taxidermie și laboratoarele de știință, centrul astronomic și cel oceanografic, expoziția de păianjeni vii, sala de fizică și multe, multe alte spații concepute pentru a-i aduce pe vizitatori cât mai aproape se tot ce înseamnă lumea înconjurătoare. Mi s-a părut un mix tare fain de Grigore Antipa al nostru și Centrul Copernicus din Varșovia și dacă ar fi să aleg un singur loc unde m-aș întoarce în Salzburg, acesta ar fi cu siguranță. Iar copiii ar fi total de acord :).

Salzburg – oraș verde, curat și aerisit

Pe lângă zecile de locuri interesante descoperite în oraș, mult de tot ne-a plăcut valea în care e așezat Salzburgul. Între Alpii trufași și pe malul Salzach-ului, orașul abundă de păduri, spații verzi, parcuri superb amenajate, grădini precum cele Mirabell, acolo unde a fost filmat celebrul “Sound of music”. A fost o plăcere să ne plimbăm de-a lungul râului și pe străduțele întretăiate de câte o mică piațetă în căutare de o înghețată bună sau un loc de joacă unde să își consume cei mici energia.

Festin cu mâncare tiroleză

Și pentru că am avut zilele atât de pline și nu am ajuns decât seara la autorulotă, ne-am organizat în așa fel încât să mâncăm în oraș. Iar preferatul nostru a fost de departe Zipfer Bierhaus, unde ne-am bucurat papilele cu tot felul de bunătăți tiroleze, de la supă de cartofi sau tigaie tiroleză la faimosul ștrudel cu cremă caldă de vanilie.

Ca să scurtăm povestea, Salzburg ne-a fost dulce casă mai bine de două zile și tare mult ne-am bucurat să facem cunoștință cu așa un orășel fermecător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *