Road trip cu copiii prin Țara Făgărașului

La început de iunie am profitat de mini-vacanța de Rusalii și 1 iunie și am fugit într-un loc care mie îmi place mult, mult de tot: Transilvania. De fiecare dată când trecem munții găsim alte locuri minunate, așa că nu am ezitat să ne aventurăm acolo și de data asta pentru o bucățică de țară extraordinar de frumoasă. Am ales să explorăm un pic Țara Făgărașului și să ne bucurăm de autentic și zic eu că a ieșit bine de tot.

Cazare

Dar să începem cu începutul și să povestim puțin despre cazarea aleasă, o căsuță cu suflet pusă la dispoziția călătorilor de un om frumos, cu pasiune pentru artă și fotografie, căsuță de unde nu ne-am fi lăsat duși de n-ar fi fost atâtea de văzut și făcut în zonă. Casa Bunicilor se numește și e o casă veche, recondiționată cu gust în stil tradițional și cu accente moderne, cu terasă și curte și absolut tot ce ai nevoie pentru o ședere prelungită (inclusiv mașină de spălat rufe și mașină de spălat vase).

Gazda ne-a ajutat din start pe Whatsapp cu absolut toate informațiile de care aveam nevoie (inclusiv cu lista restaurantelor care livrau în zonă, ceea ce s-a dovedit de mare folos in vreo două zile) așa că am beneficiat de liniște și discreție tot timpul cât am stat acolo, exact ce căutam pentru câteva zile de deconectare.

Mânăstirea cisterciană Cârța

Motivul principal pentru care am ales Țara Făgărașului a fost abația cisterciană de la Cârța, ultima de acest fel de la noi din țară. Îmi doream nespus de mult să o văd și în realitate, nu doar în fotografiile altor călători, și nu am fost deloc dezamăgită: locul e de poveste, are un farmec cu totul și cu totul aparte și e un must-see dacă ajungi în zonă.

Pentru prânz ne-am mai plimbat un pic prin zonă ca să ajungem la renumita păstrăvărie de la Albota. Am găsit un complex turistic bine pus la punct, cu servicii și mâncare ireproșabile, de unde (bănuiesc) și faima locului. Păstrăvul a fost atât de bun că nu a mai ajuns și în poze, iar cei mici au avut o mulțime de activități care să îi ocupe până la venirea mâncării, de la locurile de joacă din complex până la bazinele imense pline ochi cu pește și pescarii preocupați să își pescuiască păstrăvii.

Sibiu

Sibiul nu mai are nevoie de nici o descriere, e un oraș curat, frumos, un pic cam prea aglomerat de data asta, dar asta nu ne-a împiedicat să îi facem o vizită pentru o înghețată și o porție de coaste bune de la Ribs and beer. Surpriza a fost Biserica Evanghelică Sfânta Maria care e deschisă acum vizitatorilor (noi am găsit-o în renovare data trecută) și care ne-a plăcut mult tuturor, mai ales celor mici pentru că în lumina minunatelor vitralii au găsit amenajat la interior un loc unde să poată desena. Au lăsat și ei desene, evident, iar mie mi s-a părut o idee excelentă de a-i apropia pe copii de spiritualitate și divin.

Cetatea Făgărașului

Deși nu o trecuserăm pe listă inițial, tati a venit cu ideea să trecem rapid și pe aici. Și ce bine a făcut! Renovată recent, cetatea adăpostește acum un muzeu cu câteva colecții personale, dar și obiecte și camere amenajate care vorbesc despre istoria locului. Iar doamna curator ne-a încurajat să revenim cu cei mici, pentru că începând cu anul viitor și-au propus să introducă gărzi și un întreg ritual de ridicare și coborâre a podurilor.

Povestea Calendarului

Cum i-am sărbătorit și pe cei mici în această mini-vacanță, am mers să testăm activitățile de la Povestea Calendarului. Am găsit aici un parc tematic cu legende și povești despre toate lunile anului, case bântuite, plimbări cu vaporașul și trenulețul, locuri de joacă la interior și exterior și ateliere de tot felul pentru cei mici. Prețurile ni s-au părut cam mari pentru ce oferă (20 Ron o plimbare de 3 min cu un trenuleț tare zgomotos), dar pentru bucuria celor mici merită o vizită scurtă.

Alba Iulia

Și dacă tot ne-a ajutat infrastructura, am ieșit binișor din Țara Făgărașului și i-am dus pe cei mari să vadă locul unde s-a semnat unirea principatelor române. Cetatea ne-a primit verde și curată, la fel ca data trecută, iar Sala Unirii și Muzeul Unirii ne-au adăpostit de ploaia rece sosită din senin și ne-au învățat o mulțime de lucruri despre istoria țării noastre. Maniera perfectă de a ne încheia mini-vacanța, nu-i așa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *