Orașul de pe cele două continente trebuie să se numere neapărat printre călătoriile oricărui explorator, mai mare sau mai mic, pentru că are de toate pentru toți. Azi nu trasez listă de obiective turistice, ci invit mai degrabă la un alt fel de a-ți planifica o vacanță în Istanbul.
- Istorie, arhitectură, splendoare la Topkapî
Singurul obiectiv în adevăratul sens al cuvântului pe care îl voi trece aici este palatul Topkapî. Muzeu, clădiri impresionante, grădini spectaculoase și o priveliște uluitoare asupra orașului, palatul le are pe toate și te poți pierde lejer o zi întreagă admirându-i mozaicurile, saloanele alambicate, curțile îngrijite și pline de verde, arbori și flori, camerele pline de istorie și povești ale marelui Imperiu Otoman. Se poate admira aici inclusiv sabia lui Ștefan cel Mare, iar de sus, de pe terasele inundate de soare, te bucuri de toată frumusețea Bosforului.
2. Întâlnire cu Marea Marmara pe Insulele Prinților
Nimeni nu se duce în Istanbul pentru plajă și bălăceală, are Turcia destui ași în mânecă la capitolul ăsta. Noi însă n-am vrut să ne dăm duși fără să vedem dacă se poate și asta în apropiere de Istanbul, așa că am luat feribotul până în Insulele Prinților, un arhipelag nu departe de oraș, unde vei găsi liniște, multă verdeață, plaje mici amenajate cu nisip și palmieri chiar pe faleza de pe care sari direct în apa limpede și răcoroasă a mării Marmara. Ne-a plăcut mult oaza asta necunoscută de mulți turiști și clar a adăugat un strop de farmec călătoriei într-un loc aglomerat și plin ochi de vizitatori.
3. Plimbare cu vaporul pe Bosfor
Nu ai cum să pleci din Istanbul fără o plimbare pe legendarul Bosfor, e un must-do pe toate listele de experiențe memorabile, așa că îl trec și eu aici. Mi-a plăcut mult nu doar plimbare în sine, cât contrastul între malul stâng al Bosforului, cu moschei și clădiri vechi, restaurate sau nu, și malul drept, opulent, înțesat de vile noi, iahturi și clădiri luxoase, o altă lume cu totul.
4. Arta servirii ceaiului la apus
Odată ce ai părăsit zidurile orașului vechi și te îndrepți către port, nu ai cum să scapi fără să fii asaltat de cei care îți pregătesc ad-hoc un scăunel și o măsuță, scot ca prin minune două-trei pahare și îți toarnă în ele ceai cald și aromat cum numai în Turcia găsești. E păcat să îi refuzi, nu e nimic mai relaxant ca portul care se bagă la somn după o zi lungă de pescuit, în legănat de valuri, cu soarele apunând în spate, sutele de pisici în căutare de pește și o mână de localnici care își fac plimbarea pe faleză.
5. Singurul hop-on, hop-off făcut de noi vreodată
Așa cum nu am mers niciodată la all inclusive, nici nu am ales vreodată tururile de tip hop-on, hop-off în călătoriile noastre. Mai puțin în Istanbul, unde ne-a tentat prea tare lista de locuri pe care le puteam vizita în trecere. Și totul s-a dovedit a fi o idee bună, am avut și ghid audio și ne-am putut bucura în tihnă de povești, ca mai apoi să ne desfătăm simțurile în piața Taksim și în cea de condimente și mirodenii.
6. Cină sub Podul Galata
Da, știu, poate să sune overrated, dar adevărul este că locul are ceva aparte, iar un apus și o cină aici chiar sunt o experiență cu totul specială. Îmi pare rău că mai am atât de puține fotografii de atunci și nici una de la Galata, pe de altă parte însă fotografiile nu ar face cinste locului nici pe jumătate.
7. Pășind pe două continente
Primii pași în Asia, mult înainte de a ajunge în minunatele vacanțe avute în Indonezia, Thailanda, Malaezia, au fost în Istanbul. La capătul unei scurte călătorii cu mașina, traversând unul dintre podurile peste Bosfor, se află străduțe înguste și întortocheate care te duc sus, pe coline, de unde priveliștea către orașul vechi, cu moschei luminate și Bosforul la picioare îți taie respirația. E punctul în care se aprinde dorul de ducă și, pentru noi cel puțin, nu se mai stinge așa ușor.