Îmi doream demult să vizitez Varșovia și ne propuseserăm din start să o trecem pe lista locurilor de văzut în vacanța cu autorulota. Așa cum mă așteptam, orașul de pe malurile Vistulei are de toate pentru toți: un centru istoric fermecător, parcuri verzi unde natura își vede nestingherită de treabă, clădiri cosmopolite, mâncare bună și un vibe de oraș multicultural și ofertant din punct de vedere turistic.
Dacă ar fi să fac un top al locurilor care ne-au plăcut mult de tot în călătoria aceasta, vizita la Centrul Științific Copernicus s-ar situa foarte aproape de podium ( și asta doar pentru că peisajele Norvegiei câștigă detașat în sufletele oricărui iubitor de călătorii). De cum am pus piciorul în interior, ne-a cuprins pe toți o frenezie greu de descris și iată de ce: gândit ca spațiu de interacțiune cu știința, centrul pune la dispoziție peste 400 de exponate, work-shopuri si mini-laboratoare care îți permit să te joci și să experimentezi concepte științifice legate de sunet, lumină, motricitate, energie eoliană, fotografie, forță magnetică, apă, fenomene ale naturii, iar lista poate continua.
Ce nu este Centrul Copernicus? Nu este un muzeu. Aici nu observi, ci atingi, asculți, ești invitat să miști obiectele din jur, să pedalezi, să alergi, să sari, să te cațeri, să țipi. Aici e, practic, locul perfect pentru a descoperi lucruri noi sau pentru a le experimenta pe cele vechi în deplină libertate, fără a fi ghidat de cineva sau ceva înafară de propria curiozitate și dorință de explorare.
Timp de 2 ore am alergat ca niște iezi (da, și noi, adulții am testat tot ce se putea testa la una cu cei mici), ne-am minunat de ce descopeream cu fiecare cameră nouă, ne-am arătat unii altora fiecare nou punct de interes și, evident, ne-am certat care să încerce primul diversele ansamble și construcții expuse în centru :)). Preferatele mele au fost de departe instalația uriașă de făcut baloane de săpun aflată chiar la intrare, „dansul” pânzei de voal lăsată în voia curenților de aer cald și exponatele cu vibrații care modificau paharele de sticlă în funcție de intensitatea lor. Copiii s-au distrat cu magneți, camere cu infraroșu, discuri zburătoare, bile aruncate în presiunea aerului, dar și instalații cu apă și tot felul de exponate unde au avut posibilitatea să se joace cu sunete și muzică.
Am ales să cumpărăm biletele online, de pe https://www.kopernik.org.pl/en pentru a ne asigura accesul în ziua și intervalul orar pe care ni-l doream, direct de la ghișeu poți avea surpriza să nu găsești bilete pe loc și să te deplasezi degeaba acolo. Ne-a părut rău că nu am reușit să vedem și Planetarium-ul, când am ales noi să mergem nu rulau spectacole, dar ăsta nu e decât un motiv în plus să ne reîntoarcem la un moment dat în capitala poloneză.
Foarte frumos. Un articol si o experienta minunata