Roma: buget pentru patru zile, tips&tricks pentru o vacanță family friendly

Acum mulți ani mergeam pentru prima dată la Roma, doar noi doi, dornici să descoperim un oraș apreciat de mulți și visat de și mai mulți. Dar ce să vezi: înafară de vremea superbă la început de decembrie, nu ne-a plăcut mai deloc orașul, ni s-a părut murdar, scump și mult prea aglomerat peste tot pe unde am mers. Ne-am hotărât, însă, să îi mai dăm o șansă de dragul copiilor care își doreau mult să vadă Colosseum-ul, iar de data asta am plecat mult mai pregătiți să ne bucurăm de el așa cum se cuvine.

Cazarea

Pentru că eram cinci și aveam nevoie de spațiu, liniște și o zonă centrală, ne-am orientat către un Airbnb pe Via Merulana, un apartament cu două camere într-o clădire superbă la parterul căreia aveam supermarket și o Panella cu toate bunătățile pământului, unde ne beam cafeaua și ne îndulceam în fiecare dimineață. De la apartament ajungeam pe jos în 15 minute la Colosseum și în 25 de minute la Fontana di Trevi, iar pentru toate celelalte obiective aveam metrou și stație de autobuz la maxim 10 minute. Unde mai pui că foarte aproape de noi am găsit și un parc minunat pentru copii, unde să ne petrecem timpul între vizite și plimbări, un loc de joacă dotat inclusiv cu instrumente muzicale și tot felul de instalații de sunete și lumină, deopotrivă de distractiv și educativ (am pus în feed un reel drăguț cu activitățile de acolo).

Obiectivele turistice

Am împărțit în două locurile în care doream să ajungem, în așa fel încât să combinăm vizitele lungi la Vatican și Colosseum cu plimbările lejere prin oraș, în căutare de diverse locuri și atracții turistice. Pentru Vatican și Colosseum am luat bilete online, iar pentru cei care aleg să meargă cu cei mici la Vatican, recomand achiziționarea unui ghid pentru copii, absolut genial gândit. Le-a plăcut mult de tot și ne-a înlesnit infinit vizita, dându-le lor de găsit diverse “comori” și informații cu ajutorul unei hărți interactive. Am urcat și în domul basilicii Sf. Petru, deși noi adulții ne-am dat sufletul până sus, dar priveliștea asupra pieței San Pietro a meritat tot efortul.

La Colosseum am avut inclusă și vizita la for și pe dealul Palatin și bine am făcut, pentru că lor li s-a părut mult mai interesantă zona respectivă decât Colosseum-ul în sine.

Grădinile Vilei Borghese au fost și ele pe listă, nu doar pentru parcul imens și incredibil de bine amenajat, ci și pentru orologiul cu apă, o mașinărie cum nu am mai văzut, un ceas al cărui pendul e antrenat de mișcările apei din două bazine ce se golesc și se umplu intermitent. Extraordinar loc, la doi pași de un punct de belvedere preferat de locuitorii Romei și, spre încântarea tuturor, de un spațiu mititel de distracții de unde ne-am închiriat karturi. Cu bebe la somn în manduca și cu cei mari la pedale, am hoinărit o oră întreagă pe toate aleile, printre toate statuile și fântânile arteziene, ei singuri sau cu unul dintre noi. Am râs mult împreună și ne-am încărcat cu voie bună cât pentru toată ziua.

Am inclus, bineînțeles, și Fontana di Trevi, piața Navona, piața Venezia, Castelul Sant’Angelo și columna lui Traian într-o plimbare la pas pe arterele principale ale Romei, dar și pe străduțele mici și fermecătoare, străjuite de portocali și chiparoși. N-am ratat gelateriile de lângă Fontana di Trevi, nici cafenelele din piața Navona sau restaurantele din apropierea Columnei lui Traian, unde am testat tot ce se putea în materie de bucătărie italienească, paste și tortellini, pizza și calzone, platouri cu bruschette și, evident, tiramisu și prosecco.

Buget

Roma nu e un oraș ieftin, mai ales când ai o familie așa numeroasă, așa că iată cum arată lista noastră de cheltuieli pentru patru zile:

  • bilete de avion cu Ryanair, doar cu bagaj de mână: 352 euro
  • cazare Airbnb, apartament cu 2 camere/4nopți: 650 euro
  • bilete online Vatican City și Colosseum: 130 euro
  • transport public, de la și către aeroport: 65-70 euro
  • mâncare, suveniruri, alte mici distracții: 400 euro

Am ajuns la aproximativ 1500 euro pentru o familie cu cinci membri, deci undeva la 300 euro/persoană pentru o mini-vacanță relaxantă, cât se poate de reușită din toate punctele de vedere.

Vremea a fost superbă, 17-20 de grade, iar locurile și timpul petrecut împreună au fost fix ce ne trebuia după trei luni obositoare de școală, viroze, griji și stres. Roma chiar e, fără prea multe bătăi de cap, o idee excelentă de vacanță cu copiii când la noi e frig și urât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *