Vacanţã în 5 la Paris

Paris, acest oraş mereu fermecător şi surprinzător, era demult pe lista noastră de vacanțe cu copiii. Iată că am ajuns acolo în formulă completă, 2 adulți și 3 copii, dornici de plimbări și noi experiențe, iar astăzi povestesc cum ne-am organizat și cum ne-au fost zilele acolo.

Pe la jumătatea lunii martie am luat bilete cu Blue Air, această oaie neagră a aviației, și am ținut pumnii strânși să nu ne anuleze și nouă zborul odată cu valul de zboruri anulate, nu de alta, dar copiii erau deja entuziasmați de idee și ar fi fost tare dezamăgiți să afle că li s-au stricat toate planurile. Biletele au costat aproape 2300 Ron, iar în biletul lui bebe am avut inclus, la alegere, cărucior sau bagaj de cală de 23 kg. Cum căruciorul nostru e mic și ușor, am ales să îl băgăm într-un troler mare, în care au mai încăput și restul bagajelor de care ai nevoie când pleci în vacanță cu 3 copii. Am avut zbor dimineața devreme și, cu puțin noroc, am găsit camera de hotel gata de check-in mult mai devreme.

Pentru cazare am ales zona La Defense din simplul motiv că îmi era foarte cunoscută (am petrecut aici aproape 2 săptămâni în călătoriile trecute) și pentru că e deservită de liniile M1 și RER A cu care ajungi ușor în centru și la aeroport. De altfel, de la aeroport am ajuns cu RER-urile în La Defense, cost total bilete 2 adulți și 2 copii undeva la 43 Euro.

La Defense este centru de business în Paris, așa că la capitolul cazare ai de unde alege. Noi am optat pentru un apartament în Citadines La Defense, un aparthotel decent unde am plătit aproximativ 520 Euro pentru 4 nopți de cazare. Micul dejun – extrem de bun și variat – a fost 13 Euro/adult și 6,5 Euro/copil peste 7 ani și se plătea separat de costul camerei.

Pentru că ne trasaserăm deja obiectivele în mare, am ales metroul și autobuzul ca mijloc de transport. La metrou biletele se cumpără exclusiv de la automate și ai nevoie să te informezi un pic înainte pentru a știi exact ce bilet trebuie să achiziționezi în funcție de zona în care mergi. Cum noi n-am ieșit din zona centrală (n-am mers nici la Versailles și nici la Disneyland), am achiziționat setul de 10 bilete simple, mult mai avantajos ca preț decât cele single. Biletele trebuie păstrate până la ieșirea de la metrou nu doar pentru control (amenzile sunt uriașe), ci și pentru validare în zonele în care există turnicheți ce separă liniile de metrou de cele de RER. Și mare atenție la hoții de buzunare, noi am rămas fără un telefon încă din prima zi, deși am încercat să fim cât mai vigilenți – când călătorești cu copiii ești mult mai vulnerabil din punctul ăsta de vedere, pentru că atenția e asupra lor în primul rând, iar maeștrii în buzunărit știu asta.

Lăsând la o parte detaliile organizatorice, am avut cu toții listă lungă de dorințe de împlinit, așa că după ce ne-am odihnit puțin, am și pornit în explorare.

Turnul Eiffel a fost primul pe listă și nu pot să descriu prea bine încântarea celor mici când l-au văzut ițindu-se dintre clădiri, masiv și impunător. Ne-am așezat pe o bancă în unul dintre părculețele amenajate în jur și ne-am holbat minute în șir la construcția – simbol a Parisului. Casele se închiseseră însă din pricina fluxului mare de vizitatori, așa că urcușul către vârf a fost amânat pentru ultima zi.

Louvre nu ne-a scăpat nici el, așa că după ce ne-am delectat cu jazz în față la Notre Dame și cu melci în Cartierul Latin, am pornit pe malul Senei spre muzeu. Biletele au fost achiziționate online, ca să nu așteptăm la coadă, iar la ora programată am fost îndrumați și mai apoi conduși către porțile de intrare în muzeu. Nu m-am așteptat ca cei mici să fie atât de încântați de vizită, ne-au alergat în adevăratul sens al cuvântului în căutarea Giocondei și a poveștii ei, iar mai apoi în vremea Egiptului Antic, unde au găsit nu doar mumii și sarcofage, ci și animale mumificate și multe alte obiecte fascinante pentru ei. N-am plecat fără o vizită la ruinele cetății deasupra cărora s-a construit palatul și fără două cărți absolut minunate luate din buticul oficial cu suveniruri.

Din păcate, bebe nu s-a simțit prea bine și, după o vizită la medic, unde ni s-a confirmat un virus gripal, am rămas să am grijă de el și i-am trimis pe năstrușnici în plimbare doar cu tati. Iar tati – care e, de fapt, un super tati – nu s-a lăsat până nu i-a dus la Arcul de Triumf și mai apoi Sacre Coeur, după care au încheiat frumos mini-vacanța cu o plimbare în bateau-mouche pe Sena.

Vremea a fost excelentă, spre deosebire de dățile trecute și am găsit orașul de un verde aprins, îmbiindu-ne să mai rămânem. Nu am avut cum de data asta, dar revenim cu siguranță să îi descoperim și atracțiile mai puțin cunoscute și turistice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *