Prima vacanță în cinci – la ski în Bansko cu copiii

Iarna aceasta am primit cu brațele deschise un nou membru în familie, aşadar am renunțat la a mai planifica ceva, orice pentru acest sezon. Însă ne-am dorit mult să ajungem un pic la zăpadă, aşa că de îndată ce s-au mai aşezat lucrurile şi ne-am acomodat cu noua formulă, ne-am pus pe analizat variante de a petrece câteva zile la ski cu toții. La noi la munte zăpada aceea ca în poveşti s-a lăsat aşteptată destul de mult şi se mai punea problema drumurilor care sunt cum sunt, mai ales iarna, şi a serviciilor scumpe şi care lasă de obicei de dorit, aşa că am ales tot Bansko, la fel ca în anii trecuți. Singurul aspect care ne-a îngrijorat un pic a fost drumul destul de lung cu maşina pentru un bebe aşa mic (2 luni şi jumătate). Dar cu plecare foarte devreme şi cu mai multe opriri pe traseu, am ajuns cu bine la destinație.

În Bansko ne-am organizat destul de uşor şi rapid. Echipament pentru cei mici am închiriat de la unul dintre punctele de lângă gondolă, unde le lăsam şi peste noapte, ca să nu ne cărăm în fiecare dimineață cu ele de la hotel. Skipass-ul e uşor de achiziționat de la automate, iar pentru Olivia găsisem încă de la plecarea din țară un instructor care să o însoțească pe pârtie. Aşa că în fiecare dimineață, cu câteva gustări în rucsac şi cu bebe la purtător în sistem, urcam cu toții cu gondola până la 1600m, loc în care ne despărțeam de băieți şi o plasam pe Olivia Taniei, instructoarea de ski, pentru ca mai apoi eu să-mi văd liniştită de plimbările cu bebe în aer curat şi rece de munte.

Cele trei zile au trecut ca vântul şi ca gândul şi au fost “prea puțin, mami”. Băieții au testat toate pârtiile, inclusiv cele negre şi ne vedeam cu ei abia seara la 5 când se întorceau roşii în obraji şi obosiți de atâta fugă pe schiuri. Olivia a fost foarte încântată de Tania, a evoluat mult şi s-a distrat, iar Tania a surprins totul în câteva filmulețe pe care mi le-a trimis ulterior. Iar eu m-am bucurat de zăpada la care visasem toată iarna, cu troiene de poveste, păduri acoperite de zăpadă, încremenite sub gheață şi scoase parcă din cărțile de Crăciun. De altfel, munții în Bansko sunt extraordinar de frumoşi şi semeți şi pe lângă practicarea sporturilor de iarnă oferă multe variante de trasee.

Iar pentru cei interesați, adaug şi câteva detalii organizatorice. Am fost cazați la MountView Lodge, într-un apartament curat şi simpatic, cu şemineu. Optaserăm inițial pentru Aparthotel Predela, unde deşi era un pic mai scump, am fi avut piscină interioară pentru un plus de relaxare. Am văzut însă multe recenzii negative legate de temperatura apei, aşa că am renunțat şi bine am făcut pentru că programul zilnic a fost destul de obositor şi nu ştiu dacă am fi profitat într-adevăr de piscină. Cât despre costuri, prețurile au crescut de anul trecut, skipass-ul pentru 3 zile a fost undeva la 350 leva, echipamentele pentru copii 100 leva pentru cele 3 zile, iar instructoarea Oliviei 450 leva pentru 6 ore, câte 2 ore pe zi.

Mini-vacanța asta a fost ca o gură de aer proaspăt şi ne-a făcut tare bine după muuuulte luni de stat mai mult acasă. Bebe a fost tare liniştit, de altfel e un bebe nemaipomenit de dulce şi pare mare amator de plimbări cu mami, motiv pentru care ne vom pregăti în curând pentru o nouă călătorie, cu avionul de data asta, într-un oraş tare drag mie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *