Lefkada, minunăția din Marea Ionică -5 motive să vizitezi insula

O întrebare de pe un grup de călătorii m-a făcut să îmi dau seama că deși am tot povestit pe aici despre Grecia și cât de mult ne place țara asta cu plaje minunate, mâncare bună și oameni extraordinari, n-am povestit niciodată despre Lefkada, frumoasa insulă din Marea Ionică pentru care am bătut drum de 1000 de km de vreo 3 ori. O să îmi găsesc greu cuvintele să povestesc despre Lefkada, cu atât mai mult cu cât de fiecare dată am petrecut vacanțele acolo în perioade diferite ale vieții noastre. Prima oară doar noi doi, tineri și neliniștiți, explorând fiecare bucățică de insulă, fiecare plajă și fiecare orășel, lenevind la soare și bălăcindu-ne cu orele după bunul plac, fără stresul soarelui care ardea prea tare sau mesele prea târzii pe la câte o tavernă. A doua oară am fost cu cel mare pe când avea doar doi ani și ne-am bucurat cu totul altfel de insula, am căutat plaje liniștite, taverne cu mâncare bună pentru el, cazare care să ne ofere liniște și spațiu (și ce mai curte imensă și plină de măslini am găsit atunci chiar la doi pași de Kathisma!). A treia oară, cu un baby bump la purtător, am alergat după experiențe: yoga pe plajă la răsăritul soarelui, cină la apus sus de tot în munte, snorkelling. Dacă ar fi să fac un top al lucrurilor care mi-au plăcut și pentru care m-aș întoarce, acesta ar arăta cam așa, în ordine inversă:

5. Plimbare seara în Lefkada Town

Orașul Lefkada e inima insulei și poarta de intrare în acest paradis al apelor turcoaz și al plajelor de vis. Că alegi să te pierzi pe străzile largi și pline de negustori și buticuri, sau mergi pe faleză și admiri sutele de vase ancorate în port sau pur și simplu te așezi la una dintre zecile de taverne și cafenele aranjate strategic în piața centrală Agios Spyridon, ai parte garantat de o seară cum numai la greci se poate, cu briza mării răcorind pavelele înfierbântate și acorduri de bouzouki răsunând de peste tot. Și nu pleci nici cu mâna goală, pentru că aici e centrul preferat al negustorilor de vinuri, ulei de măsline și produse tradiționale din care pur și simplu nu ai cum să nu te înfrupți.

4. Apus și cină la Rachi Restaurant

Dacă dai un simplu search pe Google, înțelegi rapid de ce restaurantul Rachi din Exanthia e în topul meu: terasă mare, descoperită, cu priveliște incredibilă către mare. Mai adaugi o porție de calamar umplut și un ouzo rece și nu mai lipsește absolut nimic pentru o seară perfectă. Exanthia e un sătuc tradițional grecesc absolut fermecător, aflat sus de tot, în munți, iar restaurantul nu poate fi ratat, e printre cele mai căutate și vânate locații din zonă datorită minunatei priveliști care ți se servește pe tavă odată cu mâncarea. Și cireașa de pe tort, de lângă restaurant cei dornici de adrenalină zboară cu parapanta, întregind astfel tabloul de vis.

3. Drumeție către Milos Beach

Milos Beach e o plajă ascunsă bine de ochii turiștilor, la care se poate ajunge fie pe apă, cu un taxi boat, fie la capătul unei drumeții scurte, prin pădurea de pini și zumzetul de cicade cu pornire din Agios Nikitas. Noi am ales drumeția, de dragul umbrei răcoroase a pădurii, a mirosului de verde și a priveliștilor incredibile care se desfășoară de-a lungul coastei. Iar după cele 15 minute de mers, ajungi sus de tot cu plaja infinit de lungă întinsă la picioarele tale, scăldate de ape turcoaz.

2. Snorkeling la Agiofili

Și plaja de la Agiofili se numără printre cele mai greu accesibile, motiv pentru care dimineața devreme și seara târziu te poți bucura de liniște și de apele line și turcoaz pline de pești colorați și veseli. N-ai cum să nu te bucuri de multitudinea de vietăți marine care se zbenguie nestingherite la picioarele tale, într-un spectacol care te poate ține cu orele în apă. E o experiență ce nu trebuiecategoric ratată de iubitorii de natură și frumos.

  1. Apus la Porto Katsiki

Pe primul loc las plaja mea preferată: Porto Katsiki, cu pereții de stâncă tronând peste pietricelele perfect șlefuite de apă, peste valurile de un albastru ireal, peste golful unde soarele apune doar ca să dea și mai mult farmec locului. Pentru cei care nu au ajuns niciodată aici, Porto Katsiki e un loc unde să mergi după-amiaza, când marea începe să își liniștească zbuciumul și te poți bucura nu doar de o baie bună, ci și de apusul incredibil de frumos văzut de pe stânca ce îmbrățisează plaja în partea dreaptă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *