Ski la Bansko în pandemie

Am așteptat cu sufletul la gură zilele acestea, în parte pentru că Bulgaria s-a aflat pe lista galbenă până pe 30-31 decembrie, în parte pentru că vremea a fost caldă și zăpada s-a lăsat mult așteptată anul acesta. Dar iată-ne aici, profitând de vremea bună pentru ski și de pârtiile excelente din Bansko, cu impresii la cald despre cum stau lucrurile pentru iubitorii de ski dornici să ajungă la Bansko în pandemie.

Trebuie menționat din start că numărul de infectați cu Sars-Cov2 e în creștere și în Bulgaria și că, deși nu mai e nevoie să stăm în carantină la întoarcere în țară, restricțiile sunt destule și aici. Am găsit un Bansko aproape pustiu, hotelul la care aveam rezervare era închis când am ajuns, iar doamna care ne-a primit ne-a spus ca au fost fully booked până în preajma revelionului, după care toată lumea a anulat în masă. Din cele 51 de apartamente disponibile, doar două sunt ocupate aici, noi și încă o familie de ucrainieni pe care i-am întâlnit doar o dată.

Restaurantele și barurile sunt închise complet, și când zic complet, mă refer la faptul că nici măcar terase nu sunt. Pentru că nu am luat cazare cu masă inclusă, am pornit în cele două seri să căutăm un loc de unde să putem lua mâncare la pachet. Am numărat doar cinci astfel de locuri, trei pe lângă parcarea de lângă telegondolă și vreo două mai spre centrul orașului. La fel stau lucrurile și sus, pe pârtie, un singur loc unde se servea mâncare la pachet, pe care să o mănânci cumva din picioare, pentru că mesele sunt strânse și abia găsești câteva băncuțe să te așezi. Două-trei locuri din care să cumperi un vin fiert și o ciocolată caldă și cam atât.

Așadar, pentru cei care veneau în Bansko nu doar pentru ski, ci și pentru distracție, spa, mâncare etc. nu e un moment excelent de venit aici.

 
Instagram Access Token not valid. Please reauthenticate.

Daaaar… și aici vine un mare dar, lipsa turiștilor a venit și cu ceva părți bune. În primul rând, s-a terminat cu cozile imense la telegondole, telescaune, restaurante, nu am așteptat nici măcar un minut nicăieri, a mers totul ca pe roate, de la cumpărarea skipass-ului până la așteptatul la băile insuficiente din vârf de munte. Iar cea mai bună parte e că ai kilometri întregi de pârtie și zăpadă proaspătă doar pentru tine și cei maxim 100 de skiori cu care ne-am întâlnit azi. A nins și azi, se anunță ninsori și mâine și poimâine, nu e foarte frig și dacă nu ar fi fost vântul care să ne dea ceva bătăi de cap, am fi declarat ziua de azi o zi de ski cum n-am avut niciodată.

În ceea ce privește restricțiile și regulile care au venit odată cu pandemia, la bulgari masca nu e obligatorie în spațiile deschise, dar este în cele închise. La telegondolă, băi publice, supermarketuri nu se intră decât cu mască, iar în telegondolă nu au voie mai mult de 2 persoane, dacă nu sunt din aceeași familie.

Noi am venit strict pentru ski, așa că ne-am acomodat repede la noua normalitate, dacă o putem numi așa. Am ales același hotel ca cel de data trecută (despre care am povestit în articolul anterior), aşa că am avut un shuttle bus numai pentru noi care să ne ducă și să ne aducă de la telegondolă și chicinetă unde să ne pregătim micul dejun. Pe pârtie am avut sandwich-uri și ne-am încălzit cu ciocolată caldă sau cafea, iar seara ne-am mulțumit cu meniurile celor câteva take-away-uri descoperite.

Plata se face cu cardul peste tot, inclusiv în vârf de munte, am folosit ca de obicei Revolut fără nici o problemă, iar în zilele care vin nu ne propunem decât să ne bucurăm de zăpadă și șemineul minunat care a venit la pachet cu camera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *