6 recomandări pentru Thassos

Aș putea spune că locul nostru preferat pentru vacanțe la mare este Thassos, dar dacă aș face asta n-ar fi suficient cât să descrie cât de mult ne place insula asta și cum ne simțim de fiecare dată când venim aici. E pur și simplu oaza noastră de liniște vara, după încheierea anului școlar și la început de vară, când temperaturile urcă, dar nu chiar atât de tare cât să te topești de căldură, însă suficient cât să vrei un repaus la mare. Nici nu concepem să nu ajungem măcar o dată pe an în Thassos, așa că nici anul acesta nu am renunțat la planurile noastre și ne-am numărat printre norocoșii care nu au avut nevoie nici de teste, nici de alte verificări pentru a ajunge la greci.

Așa că las mai jos, pentru cei care încă doresc să meargă anul acesta în Thassos, 6 locuri în care noi ajungem an de an și pe care vrem să le recomandăm și altora.

1. Vathi Beach (sau Vathy Beach, găsesc ambele variante pe net)

 
Instagram Access Token not valid. Please reauthenticate.

Vathi Beach e o plajă (sau, mă rog, era până anul ăsta) ascunsă de valul de turiști care invadează de obicei Marble Beach sau Golden Beach, în primul rând pentru că drumul până acolo e neasfaltat, în al doilea rând pentru că nu e amenajată, n-ai de unde să cumperi nici măcar o sticlă cu apă. Daaaar, sălbăticia ei e tocmai ceea ce o face atât de frumoasă. Situată într-un golf liniștit, apa e atât de limpede și de turcoaz că parcă ți-e și milă să intri și să îi strici frumusețea. Nisipul e și el fin ca făina, iar intrarea în apă e tot ce ți-ai putea dori atunci când ai copiii cu tine. Din păcate acum se construiește un hotel chiar pe plajă, iar asta cred că o să-i strice farmecul în anii care urmează, mai ales că se și întrevede asfaltarea drumului din Skala Potamia până acolo. Până atunci însă noi ne bucurăm că am reușit să profităm de bijuteria asta ascunsă între păduri de pini și stânci subacvatice populate de arici de mare, anemone și anghile numai bune de observat într-o sesiune de snorkeling.

2. Athos Taverna

Aproape de centrul orașului, situată pe plaja Golden Beach, se află taverna Athos. Mergem aici de vreo 4 ani, de când ne-am dat seama că mâncarea aici e constant bine pregătită, proaspătă și la prețuri accesibile, spre deosebire de alte taverne din zonă unde am mai avut parte și de surprize neplăcute. Motivul pentru care suntem mereu mulțumiți de ce găsim aici e pentru că taverna e o afacere de familie, soțul grec a deschis împreună cu soția canadiancă o pizzerie, faimoasă deja în Thassos, pe care ulterior au transformat-o în tavernă, servind tot felul de alte preparate la fel de gustoase ca și pizza lor delicioasă. Bucătarul e același de ani de zile, iar rețetele lor sunt păstrate cu sfințenie și urmate întocmai, rezultatul fiind pe măsură. Copiii noștri mănâncă de fiecare dată cu două guri, aproape exclusiv fructe de mare, pe care le alătură celui mai bun orez din lume. Nu vor să audă de cartofi prăjiți, ci de salată, midii, calamar la grătar sau umplut, youvetsi și multe altele. Prețurile sunt cât se poate de ok: 8 euro un souvlaki de pui, 9 euro porția uriașă de youvetsi, 10 euro calamarul, 3 euro carafa de vinul casei, 6 euro supa de pește (și ce mai supă!) etc.

3. Gelateria Bracciano Gelati

Vai, vai, cum e înghețata de la Bracciano! Făcută în casă și servită de acceași doamnă pricepută care o pregătește, înghețata e 100% naturală, un adevărat deliciu pentru oricine, indiferent că ești mare fan înghețată sau nu (am auzit că există și persoane cărora nu le place înghețata 🙂 ). Doamna care ne întâmpină mereu cu ”Hello, family!” ne recomandă de fiecare dată câte o aromă și uite așa am ajuns, în doar câteva zile, să le încercăm pe toate. Și da, cea cu cafea chiar are espresso și boabe de cafea, tot cum cea cu Nutella are bucăti de Nutella întărită prin ea, iar cea cu mojito te amețește nițel și nu e deloc recomandată copiilor. O cupă de înghețată costă între 1 euro și 2,5 euro, depinde de aromă și ai tot soiul de variante de servire: la cornet, pahar, spaghetti din înghețată sau cu toppinguri care de care mai colorate. Vă zic, e de neratat! (atât de bună că nu apuc niciodată să o fotografiez, noroc că am multe, multe alte fotografii făcute în insula asta frumoasă).

 
Instagram Access Token not valid. Please reauthenticate.

4. Taverna Giorgos – Kinira

Nu ajungem aici decât în zilele în care ne bălăcim în apa incredibilă de la Paradise Beach, iar anul acesta ne-a părut rău să constatăm că taverna era goală, iar lipsa turiștilor s-a făcut resimțită puțin în calitatea serviciilor (nu a mâncării, ci mai degrabă a timpului de așteptare și a meniului restrâns). Altfel însă, trecem pe aici în fiecare an de vreo câțiva ani și pe lângă mâncarea bună (nu la fel ca la Athos, dar comparabilă) ne place tare mult grădina în care cei mici aleargă și se joacă nestingheriți în așteptarea mesei. Gazon verde, palmieri umbroși, multe flori și adesea și un furtun cu apă cu care se stropesc nestingheriți fac deliciul celor mici care nu sunt tocmai încântați de ideea de a aștepta pe scaun cele 20 de minute până ajung preparatele. E o variantă extraordinară pentru cei care aleg să se cazeze în Kinira, fiind ușor accesibilă din drumul principal și destul de aproape de plaja din Kinira.

5. Panagia și izvoarele iubirii

Puțin mai sus de Skala Potamia, în drumul de întoarcere către port, se află Panagia, un sătuc fermecător, tipic grecesc, cu case albe cu ferestre albastre, străduțe înguste, buticuri cu suveniruri și taverne cu terase umbrite de copaci și viță de vie. Iar dacă alegi să te pierzi pe străzile sale și să cercetezi îndeaproape locul acesta unde locuitorii păstrează încă tradiții și meșteșuguri de sute de ani, ajungi ușor la izvoarele iubirii (Love Springs), câteva șuvoaie de apă care țâșnesc din munte și își fac drum prin sat, nu înainte de a se întâlni la umbra unor copaci înalți și bogați în ale căror scoarțe stau crestate în mod natural câteva inimi. E un loc încărcat de magie și poveste, unde te poți ascunde de arșița verii și deconecta de tot ce înseamnă civilizație.

6. Fabrica tradițională de ulei de măsline Sotirelis

Nu poți pleca din Panagia până nu treci și pe la Sotirelis. Chiar dacă nu ești interesat de vechea moară (acum muzeu) unde altă dată se presau măsline pentru obținerea uleiului, trebuie musai o vizită la magazin. Noi ne aprovizionăm de acolo cu ulei de măsline și luăm în fiecare an o canistră de 5l, pe care o consumăm fără probleme, pentru că uleiul e atât de bun că îl mănânci cu lingura. Iar de preț nu mai zic, 25 de euro pe 5l de ulei pur e mai mult decât accesibil. Am testat și produsele lor cosmetice de-a lungul timpului și recomand buticul cu inima deschisă oricui își dorește produse naturale de calitate fabricate din uleiul de măsline atât de sănătos pentru organism în general.

 
Instagram Access Token not valid. Please reauthenticate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *