Anul experiențelor – Februarie

Despre taberele pentru părinți și copii am tot văzut scriindu-se de vreo câțiva ani și mi s-au părut încă de la început o idee bună pentru o vacanță alături de cei mici, din mai multe puncte de vedere pe care am să le detaliez mai jos. N-am încercat genul ăsta de vacanță până anul acesta pentru că nu mi-a făcut cu ochiul niciuna dintre variantele care propuneau ateliere pentru copii, drumeții sau tot felul de activități în aer liber, pe astea le-am tot bifat de-a lungul anilor și nu am dus lipsă de timp cu copiii afară, în aer liber, explorând și bucurându-ne de timpul împreună.

Când am descoperit însă că există și tabere de ski care se adresează deopotrivă părinților și copiilor, incluzând cursuri de ski pentru copii de 4-7 ani, cu program adecvat vârstelor lor, mese sănătoase, timp pentru deconectare în natură și pentru reconectare cu părinții, am zis să le dăm o șansă și să vedem dacă e ceva ce ne-ar plăcea și ne-ar prinde bine tuturor.

Mi-am propus să scriu detaliat și separat despre costuri și organizare în general, despre lucrurile care au mers brici, dar și despre cele care ar merge îmbunătățite. Astăzi însă povestesc ce presupune mai exact tipul ăsta de tabără, cui se adresează și de ce am alege o astfel de tabără în detrimentul uneia clasice, să zicem.

Tabăra a fost organizată de cei de la Happy Camps, în frunte cu doamna Cristina Sasu, care are deja experiența organizării a zeci de tabere pentru copii, de la ski la tabere de vară, cu drumeții pe munte sau trasee cu bicicleta.

Ideea de la care a pornit a fost că de cele mai multe ori atât părinții, cât și copiii au reticențe când vine vorba de tabere.

Copilul pleacă singur, în locuri necunoscute, are parte de un program nou de activități, care îi e sau nu pe plac la momentul respectiv, doarme singur poate pentru prima oară, iar tabăra e per total o experiență nouă în care pornește fără suportul emoțional pe care i-l pot acorda părinții (vorbim acum de copii cu vârste de 4-7 ani, care nu au experiența unei excursii/tabere de orice fel).

De partea cealaltă e părintele, care nu știe cum se simte copilul dus de acasă, dacă mănâncă bine, se odihnește bine, se simte bine în noua comunitate, cu noul program de activități. Soluția: o tabără unde pot participa atât copiii, cât și părinții, cu activități comune, dar și separate, care elimină orice fel de grijă a oricăreia dintre părți.

În cazul taberei de ski copiii, dar și părinții pot opta pentru cursuri de ski, organizate dimineața și după-amiaza, ținându-se cont de nevoia de odihnă a copiilor. Părinții au putut alege și cursuri sau ateliere de parenting, dar nu a fost cazul aici, o parte au ales să se bucure de ski, alții (cum a fost și cazul meu) de o carte bună, o cafea, o plimbare în aer liber.

Mesele au fost luate împreună, iar serile petrecute fie alături de cei mici, cu dans și petrecere, fie părinții cu părinții, iar copiii cu o tânără psihoterapeut tare drăguță, care le-a organizat copiilor activități atât seara, cât și pe pârtie (pentru a-i distra în pauze și a elimina plictiseala celor mici la urcarea cu babyski-ul).

Într-un astfel de ambient, copiii au fost mult mai dornici să încerce experiențe noi, s-au mobilizat foarte bine pentru cursurile de ski, deși a fost destul de obositor, au participat cu interes la absolut tot ce s-a întâmplat acolo, știind că e mama cu ei la care să se întoarcă ori de câte ori aveau nevoie. De fiecare dată când o luam pe Olivia de la ski, mă întâmpina cu: ”mami, sunt foarte obosită, dar foarte fericită”. Iar asta spune multe, zic eu.

Au fost 18 copii care au socializat permanent, indiferent de vârste, s-au jucat împreună, au mâncat împreună, s-au încurajat și aplaudat unii pe alții la cursuri. Mai mult de jumătate au fost începători și au reușit până la finalul taberei să coboare singurei pârtia pe care s-au ținut cursurile. Într-una din zile Filip, un pic mai experimentat, a coborât pârtia de vreo câteva ori cu una dintre fetițele începătoare, încurajând-o cu sfaturi și explicații, iar seara fetița a venit să îi mulțumească pentru ajutor și instructaj.

Mi s-a părut extraordinar cât de repede s-au legat prietenii, ce comunitate frumoasă s-a format în doar câteva zile și cât de multe au învățat cei mici unii de la alții și cu toții de la părinți, instructorii de ski și toți cei implicați în organizarea taberei.

Concluziile la final atât ale mele, cât și ale celor mici au fost clar pozitive: o astfel de tabără e cât se poate de potrivită pentru copiii care vor să se inițieze sau să se perfecționeze într-ale ski-ului, fără niciun fel de grijă sau neliniște, un prilej bun să petrecem timp de calitate cu cei mici, încurajându-i să învețe lucruri noi, să-și exerseze abilitățile sociale și relaționale și, mai ales, să iasă din rutina orașului și să profite la maxim de aer curat și sănătos în mijlocul naturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *