Bansko – două recomandări

Am mai povestit aici pe blog că unul din locurile preferate de noi (schiori ne-profesioniști și cât de poate de ocazionali) atunci când vine vorba de vacanța de iarnă e Bansko. Se ajunge destul de repede din București sau de la Novaci, cazări se găsesc pentru toate gusturile și buzunarele, mâncarea la bulgari e bună, iar pârtiile sunt perfecte pentru noi. Așa că am zis să povestesc un pic despre cum ne-am început noi anul acesta și să facem două recomandări pentru cei care se gândesc să meargă la Bansko pentru ski și nu numai.

 

 

În ultimii 3 ani de când schiem așa mai serios, am văzut câteva pârtii de pe la noi și ne-am tot informat de pe la unii-alții cum e și în alte părți. Am fi vrut să încercăm Borovets sau de ce nu chiar Pamporovo, tot la bulgari, dar ne-am obișnuit cumva cu Bansko și nu ne prea place în general să ne dăm duși așa ușor dintr-un loc pe care îl găsim prietenos și accesibil (de asta și revenim an de an în Thassos). Așa că ne-a fost ușor să alegem destinația de ski de anul acesta și spre deosebire de ceilalți ani în care ne-am luat cazare în ultimul moment și nu ne-am organizat mai deloc, anul acesta am găsit cazare din timp și am fost puși pe program serios, cu trezit la 7 dimineața ca să evităm aglomerația de la telecabină, pauze de cafea și masă, iar apoi ski cât era ziua de lungă.

 

 

 

 

Pentru cazare am ales de data asta hotel (nu apartament, ca în anii trecuți) și am optat pentru un hotel micuț de doar 2 stele, cu recenzii bune pe Booking, care s-a dovedit a fi o surpriză extrem de plăcută și o alegere foarte bună. Hotelul se numește MountView Lodge și se află la vreo 5 minute de mers cu mașina de telecabină, iar transportul de la hotel e asigurat de un ski shuttle în schimbul a 2 leva/zi/per cameră. În prețul camerei (40 euro/noapte) intră și saună și baie turcească la un alt hotel cu centru SPA din apropiere, cu transport gratuit asigurat de fiecare dată când ai chef să te relaxezi după o zi de ski. Eu am testat masajul la ei și a fost nemaipomenit.

Camerele sunt spațioase și curate, am avut căldură pe placul nostru plus un șemineu pe care îl puteam folosi la cerere, în schimbul a 10 leva. Deși ne-am propus aproape în fiecare seară să aprindem focul, ajungeam atât de obosiți că nu mai eram în stare să ne dăm jos din pat, darămite să ajungem până la parter și să îi chemăm pe cei care se ocupau de asta. Un alt aspect care mi-a plăcut mult a fost camera de depozitare pentru echipamentul de ski, foarte utilă, chiar la intrarea în hotel. N-am fost nevoiți să ne cărăm ski-urile în cameră sau să le lăsăm în mașină și pentru asta am acodart o bilă albă hotelului. Tot la parter se afla și un restaurant pe care nu l-am testat, iar pentru cei amatori de o seară prelungită la un pahar de ceva, în subsolul hotelului am găsit un pub irlandez, care se lăuda cu shoturi de tequila și cocktailuri delicioase.

 

 

 

 

 

Și că tot a venit vorba de recomandări, să nu uităm de mâncare. Tot la hotel am cerut recomandări de un loc unde am putea să ne destrăbălăm cu o pizza bună și o carafă de vin și am fost trimiși la Pizzeria Boyanovi, un restaurant cu pereți din piatră aflat pe o străduță îngustă, dar dichisită din centru. Aaa da, și pe lângă selecția incredibilă de pizza, aveau și șemineu, mai mare dragul să să petreci o oră – două într-o leneveală cum se cade.

 

 

Am lăsat pe final partea care ne-a plăcut cel mai mult – muntele. Pe lângă pârtiile care nu au fost așa senzaționale anul ăsta din cauza lipsei zăpezii naturale, în Bansko ne place muntele, care ne-a primit anul acesta cu creste ascuțite și acoperite de zăpadă, cu un soare rece și deloc voios care parcă întețea gerul de la 2500 m și cu ceva ninsoare pe final, ca să mai uităm de dezamăgirea că n-am avut zăpadă multă cum ne-ar fi plăcut. Pentru 4 zile de skipass am plătit undeva la 600 Ron persoană și am aruncat un ochi și pe prețurile la instructaj, că tot o să dau o fugă în tabără cu copiii la Azuga și am vrut să am termeni de comparație: 325 Ron pentru două ore de instructaj individual și cam tot atât pentru 4 ore de instructaj în grupe de maxim 8 persoane. Tot cam ca la noi, dar cu servicii și în condiții mult mai bune.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *