Noua Zeelandă – Mount Cook

Nu am știut inițial dacă vom reuși să ajungem și la Mount Cook, era trecut pe itinerariu și ne-am fi dorit să ajungem măcar la Lake Tekapo sau Pukaki și să îl vedem înălțându-se semeț în depărtare. În cele din urmă, am renunțat la o oră de somn în plus și la o plimbare, două prin Christchurch și ne-am pornit către Mount Cook și Hooker Valley Track, în speranța că vom reuși să parcurgem măcar o parte din traseu.

Vremea a ținut cu noi, deși vântul se întețise serios la un moment dat, soarele a ars puternic mai tot timpul, încurajându-ne să ne continuăm drumul bine delimitat și întreținut pînă la poalele celui mai înalt munte din insula de sud – Mount Cook, 3724 m.

Dar să facem un ocol mai întâi pe la cele două lacuri care îți iau ochii în drum spre Mount Cook, lacul Tekapo cu ai săi lupini proaspăt înfloriți și lacul Pukaki, rece și de un albastru infinit, de parcă s-au fi scufundat tot cerul în adâncurile lui.

 

 

 

 

 

 

 

Ambele lacuri sunt de un albastru ireal, aproape ca simți cât sunt de reci numai privindu-le, întinse și liniștite, ascunzând parcă adâncuri de nepătruns, deși nu ajung decât la 70, respectiv 120 m adâncime.  N-ai cum să nu poposești pe malurile lor, iar cei mai curajoși dintre turiști, copii și adulți deopotrivă, se avântau chiar și să încerce apa rece ca gheața (noi n-am îndrăznit să o încercăm nici măcar cu mâna, atât era de tăios vântul, în ciuda soarelui arzător care ne-a însoțit pe tot traseul.

Odată ajunși la Mount Cook, am descoperit că de acolo ai infinit de multe posibilități de trasee montane în zonă, iar în Cook Village găsești cazare, atât la hotel, cât și în camping, dacă ești cu autorulota. Noi am ales Hooker Valley Track, cel mai popular și cel mai ofertant traseu, pentru că te duce până fix la poalele muntelui Cook și îți dezvăluie pe parcurs râuri lăptoase și reci, văi încărcate de ceață, poduri suspendate și lacuri glaciare de o frumusețe rară.

 

 

 

 

 

Ajuns la poalele muntelui, nu îți rămâne decât să contempli liniștea și să te pleci în fața naturii impresionante.

 

 

 

 

Iar dacă ești atent la întoarcere, pe drumul către Christchurch, ai parte de o serie de locuri numai bune de surprins măreția muntelui în fotografii.

 

 

 

N-am plecat din Cook Village până nu am încercat Meat Lover”s Pizza la The Old Mountaineers Cafe, un loc special, încărcat de istorie, unde ne-am potolit foamea și setea înainte de cele aproape 4 ore de mers până în Christchurch. A doua zi ne-am luat zborul către insula maorilor, lăsând în urmă frumosul paradis al insulei de sud, cu speranța că data viitoare (și sperăm să mai existe una în formulă de 4) vom acorda și mai mult timp explorării acestei minunății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *