Noua Zeelandă – Milford Sound

Două pulovere groase, geacă, două perechi de pantaloni. Patru (4) grade afară. Cam așa am plecat din Te Anau spre Milford Sound, pe o vreme rece și deloc prietenoasă, la care ne așteptam, dar pe care speram totuși să reușim să o evităm.

 

 

 

Despre Milford Sound se spune că ar fi a 8-a minune a lumii, iar eu nu pot decât să fiu de acord. Nu exagerez cu nimic când zic că locul are un soi de magie pe care nu am întâlnit-o prea des în călătoriile mele (puține, dar sunt câteva). Să fie ceața care se lasă până jos și decide ce să lase la vedere și ce să nu, să fie istoria locului și poveștile despre cum Cook a trecut pe lângă fiordurile astea fără să le ia în seamă, crezând că ele se termină acolo unde se oprește privirea, n-aș știi să zic. Ce pot să zic însă e că în ambarcațiunea celor de la Real Journeys cu care am ales să facem plimbarea printre fiorduri, ți se face inima cât un purice pe măsură ce înaintezi printre pereți de stâncă, cascade, ceață și valuri care se sparg voinice de vapor, și te simți mic de tot în fața unor frumuseți naturale dumnezeiești.

 

 

 

 

Milford Sound face parte din Parcul Național Fiorland, care nu se oprește pe malurile Milfordului, ci continuă dincolo de ele, cu trasee pe munți, Doubtful Sound și multe, multe alte minunății. Drumul până la Milford Sound e în sine o frumusețe, pentru că șerpuiește printre munți, până sus la tunelul Homer, iar apoi coboară pe văile înguste, tot ca un șarpe șiret și avid de plimbare. Am plecat devreme din Te Anau, ca să ajungem la timp la 11:00 la Milford și să ne putem opri nestingheriți și la Mirror Lakes pentru câteva fotografii cu ochiurile de apă atât de limpezi și nemișcate că încap în ele tot cerul și toți munții dimprejur.

 

 

 

 

La dus, tunelul era deschis pe partea noastră, am trecut rapid și fără așteptare și am avut suficient timp să lăsăm mașina într-o parcare aflată la vreo 2 km de Milford, unde puteai parca gratis și de unde erai luat de un shuttle bus, tot gratis, care să te ducă în port. Chiar lângă port, parcarea e 10 NZD pe oră, deci vreo 40 cu totul, dacă pui la calcul croaziera și timpul de așteptare (că nu poți să ajungi acolo cu 5 minute înainte de plecare). Odată îmbarcați am ciulit atent urechile la ghid, care ne-a însoțit plimbarea cu tot felul de informații interesante despre unul dintre cele mai vizitate locuri din Noua Zeelandă.

 

 

 

 

 

Așa am aflat, de exemplu, că datorită cantității de ploi anuale în zonă, aproximativ 2 metri la suprafață apa e dulce, urmând ca abia apoi să dai de apa sărata a mării Tasmaniei. Sau că pereții de stâncă ce se ridicau și în stânga și în dreapta noastră coborau la fel de abrupți și stâncoși încă 100 de metri sub nivelul mării. Tot el ne-a povestit despre cascadele Lady Bowen (cu a sa cădere vălurită ca o rochie) și ne-a dus lângă cascada Stirling, suficient de aproape încât să îi simțim stropii fini și reci.

 

 

 

 

 

Iar odată ce am dat nas în nas cu marea Tasmaniei, am făcut dreapta-mprejur și ne-am pregătit de întâlnirea cu leii de mare ieșiți la soare pe stâncile reci și umede ale fiordului și cu delfinii cu bot gros care ne-au salutat pentru scurt timp și și-au văzut apoi de joacă în adâncurile apelor.

 

 

 

 

 

 

Obosiți, dar încântați peste măsură, ne-am făcut drum înapoi spre ieșirea din parcul național și de acolo către Dunedin, o altă mare surpriză a insulei de sud, unde am fost suficient de inspirați încât să rămânem două nopți și să avem timp suficient pentru explorat. Mai ales că drumul până acolo a transformat a cincea zi a călătoriei noastre în cea mai obositoare de până atunci. Am făcut două opriri (una ca să admirăm câmpiile de red tussock atent conservate de neo-zeelandezi, și alta pentru un burger și o porție uriasă de cartofi la una dintre cele mai simpatice cafenele peste care am dat în excursia noastră, Route 6 Cafe în Lumsden), dar oboseala tot s-a făcut simțită și patul moale și încălzit cu pături electrice al gazdelor noastre Airbnb din Dunedin a venit la fix la ceas de seară.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *