Noua Zeelandă – buget de călătorie

Ei bine, iată că am ajuns și la partea cea mai importantă când vine vorba de planificarea unei călătorii (fie ea pe cont propriu sau nu) – bugetul.

Fiecare din noi are stilul lui de a călători, unii aleg să stea cu localnicii pentru o experiență cât mai autentică, alții în hotel de 4-5 stele,  altora le place să lenevească mai multe zile în același loc sau, dimpotrivă, să nu stea locului deloc, chit că asta vine la pachet cu oboseală. Iar asta nu poate să însemne decât că și bugetul de călătorie al fiecăruia e diferit.

 

 

Noi facem parte din categoria celor care călătoresc pentru cunoaștere, experiențe locale cât mai autentice, fugim de locurile aglomerate și turistice și încercăm să ne planificăm totul în limita zilelor de concediu și a bugetului unei familii cu doi copii. Vrem cât mai multe vacanțe și plecări, pentru noi și pentru copii, așadar cuvântul de bază când vine vorba de cheltuielile în vacanță e ”echilibru”.

Revenind la Noua Zeelandă, ne-am așteptat și pregătit din start pentru sume mai mari decât de obicei, deși uitându-ne un pic în urmă ne dăm seama că se putea și mai ieftin de atât. Asta o să fie bine de știut data viitoare, fiecare nouă experiență ne învață câte ceva.

 

 

Am să fac rapid o listă a cheltuielilor mari și apoi am să intru un pic mai mult în detalii, ca să fie cât mai util tuturor:

 • bilete de avion: 1600 euro
 • cazare: 500 euro
 • transport:  500
 • bilete atracții: 260 euro
 • viză: 52 euro
 • traducere permis: 30 euro
 • alte cheltuieli: 1150 euro

Total: ~ 4100 euro

 

 

Și acum să le luăm pe rând pe fiecare.

Biletele de avion au fost Sofia-Auckland cu Qatar (escală în Doha în ambele sensuri) și Auckland – Christchurch cu EasyJet (durata aproximativ o oră). Am ales plecarea din Sofia pentru că ieșeam mult mai ieftin chiar și cu parcarea plătită acolo și o noapte de cazare la dus, iar pentru bucata Auckland – Christchurch prețurile sunt cam aceleași mereu (undeva la 100-120 euro/persoană), mai ieftin cu EasyJet, puțin mai mult cu Air New Zealand, depinde ce orar de zbor alegi.

Cazarea a fost diversă și am încercat mai toate variantele: de la cameră privată în hostel, la motel, Airbnb, apartament în ”hotel” (deși hotelurile la ei sunt atipice, nicidecum înalte, seamănă mai degrabă cu un ansamblu rezidențial). Am încercat să anulăm o cazare luată prin Booking, pentru că intervenise o schimbare în traseu și găsiserăm ceva mai ok prin Airbnb și am sfârșit prin a plăti două cazări pentru aceeași noapte (deși plata online la Revolut era dezactivată, nu știm nici acum cum a reușit Booking să ne ia banii de pe Revolut).

În ceea ce privește transportul, am pus la calcul nu doar mașina închiriată cu full insurance pe 11 zile, ci și transportul de la aeroport cu autobuzul și Uber, precum și taxa de parcare din Sofia (57 euro pe 2 săptămâni, luată de aici).

La capitolul atracții ne-am cam luat țeapă, am plătit full price și pentru croaziera la Milford Sound și pentru Hobbiton, deși am fi putut ieși mai ieftin dacă verificam Bookme înainte. Am mai plătit intrare la Craters of the Moon și biletele pentru cursa către Tongariro (8 NZD, respectiv 40 NZD de persoană).

Vorbind de viză, dacă e luată din aplicația de pe telefon, este  9 NZD de persoană, dacă solicitarea se face online, este 12. La viză se mai adaugă și taxa de protecție a mediului de 35 NZD de persoană, deci per total se plătește 44 NZD pentru fiecare călător.

Pentru închirierea unei mașini e nevoie de permis tradus în engleză și aici se mai adaugă o taxă de 50 NZD.

Restul de cheltuieli au fost pentru suveniruri, benzină (2 NZD litrul, mai ieftin la stațiile unde plăteai singur la pompă și îți blocau banii pe card 2-3 zile) și mâncare (care sincer nu ne-a dat deloc pe spate – burgeri, fish and chips, mâncare asiatică –  cam astea erau opțiunile accesibile ca preț mai peste tot). Am mâncat în câteva rânduri în restaurante recomandate de localnici și am ales friptură, midii, white bait (o specie de pește mic de râu pregătit în aluat ca de clătită, dar cu bere) unde porțiile ajungeau la 30 NZD de persoană, fără a fi însă suficiente pentru niște gurmanzi ca noi.

Cred că se poate și mai ieftin, dacă nu ești la prima experiență acolo și ai idee de cum stau lucrurile. Spre exemplu, în Dunedin am plătit 4NZD parcare pe oră undeva în apropierea gării, ca să aflăm ulterior ca era zonă centrală acolo și la doar 2 străzi se plătea 1 NZD pe oră. N-am stat să ne gândim și să ne informăm prea mult în legătură cu aspectele astea, pentru că ne aflam până la urmă într-o vacanță, dar e bine de notat pentru călătoriile viitoare.

 

 

 

4 comentarii Adaugă-l pe al tău
 1. Buna ziua,
  Totalul de 4100 EUR e pt 4 persoane? Par cam putin biletele de avion…
  Sau pt o persoana? Caz in care ar trebui sa inmultesc cu 4 prima linie.
  Si noi suntem tot 4 si m-ar ajuta un estimat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *