Festivalul Tocanului la Novaci

Toamna se numără festivalurile și cum suntem și gurmanzi, și plimbăreți, iar dor de bunici ne e mai mereu, de data asta ne facem planurile pentru weekendul de 5-6 octombrie când la Novaci are loc a doua ediție a Festivalului Tocanului.

 

 

Pentru cine nu știe ce e tocanul (atenție, tocan, nu tocană!), ei bine tocanul e cel mai savuros preparat din carne de oaie pe care l-am mâncat vreodată.

Carnea de oaie se sărează și se taie bucăți, după care se aruncă ăn tuciul încins bine pe foc de lemne și se lasă acolo la gătit, în propria-i grăsime, până când carnea fragedă și moale se desprinde de pe oase. Tocanul are nevoie de timp mult pe foc să-și capete aromele și consistența, iar carnea trebuie lăsată să se ”cuprindă” bine și nu trebuie scoasă din tuci până nu devine moale și gata să se topească în gură. Și când totul e gata, se așează totul cuminte lângă mămăliga vârtoasă, cum numai ciobanii de la Novaci știu să facă, tot în tuci și tot pe foc de lemne. Și totul mâncat din castron de lut, cu munții Parângului în zare și cu oameni dragi și frumoși alături, parcă merită tot drumul București – Novaci, nu-i așa?

 

 

 

 

La festival, famillile de ciobanii novăceni iși vor dovedi măiestria în pregătirea renumitului produs gastronomic, al cărui mod de preparare a fost păstrat cu sfințenie de-a lungul sutelor de ani. Iar dacă timpul permite, Transalpina e doar la o aruncătură de băț și își așteaptă drumeții înveșmântată în culori de toamnă.

 

 

 

 

 

Pagina de Facebook a evenimentului e aici, iar noi ne-am confirmat deja prezența. Voi?

Un comentariu Adaugă-l pe al tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *