Tot ce trebuie să știi despre Thassos

Thassos e de vreo 5 ani încoace destinația noastră preferată când vine vorba de vacanțele la mare în formulă completă. Ne place mult de tot acolo, am scris aici de ce, dar azi vreau să revin cu câteva amănunte legate de traseu, cazare, recomandări de taverne și locuri frumoase care să -ți garanteze concediul perfect.

Ca toți cei care aleg Thassos ca destinație pentru vacanța de vară, traseul nostru e București – Giurgiu – Ruse – Veliko Tarnovo  – Stara Zagora –  Haskovo – Kardjali – Komotini – Kavala, numai că spre deosebire de majoritate, noi alegem mereu să facem traseul noaptea. Poate fi destul de obositor, sigur, dar preferăm să ne petrecem noaptea în mers, pe drum, cu copiii dormind mare parte din timp, decât să murim de cald și de nervi așteptând ore întregi să trecem vama, fie la noi, fie între bulgari și greci. De cele mai multe ori ajungem la feribot dimineața devreme, așa încât suntem pe plajă la prima oră, ne orientăm către o tavernă în jur de 11.00-12.00, iar după prânz suntem numai bine cazați și așezați la odihnă. Și că tot a venit vorba de vamă și feribot, ele presupun niște costuri, după cum urmează:

– taxa de pod la Giurgiu – 13 Ron la dus, 2 euro la întors

– taxa de feribot pentru doi adulți, un copil de 7 ani și o mașină – 32 euro ( gasiți și celelalte prețuri și detalii despre orar aici .

Și ca o ultimă precizare apropo de traseu, nu introducem niciodată destinația finală pe Google Maps (sau ce aplicație o folosi soțul, nu mă pricep la asta), ci puncte de pe traseu, în așa fel încât să evităm să ne scoată pe centurile orașelor sau să ne ducă pe cine știe ce alt drum decât cel cu care suntem obișnuiți. Și, evident, recomandăm un plin de combustibil înainte de ieșirea din Bulgaria (e un OMW în Kardjali) pentru că diferența de preț la combustibil e considerabilă.

 

În ceea ce privește cazarea, am ales o singură dată hotel, în Potos, la Astir Notos, unde am luat cazare cu demi-pensiune și am fost foarte mulțumiți de servicii și personal, mai ales pentru că eram cu un copil mic care avea nevoie de spațiu să se desfășoare și unde să își consume energia. Plaja în Potos însă nu ni s-a părut senzațională, motiv pentru care în anii următori ne-am reorientat către Skala Potamia și împrejurimi, unde am găsit mai mereu apartamente drăguțe, la prețuri excelente. Spre exemplu la Studios Stella am fost cazați doi ani la rând și am plătit undeva la 500-600 euro pentru un apartament cu două camere și bucătarie, acces la curte și grătar, loc de parcare gratuit, pe o perioadă de 7-8 nopți. Anul acesta în perioada pe care ne-o doream noi era ceva mai scump și ocupat, așa că am mers la doamna Anna, adică aici, unde am plătit cam acceași sumă pentru un studio cu bucătărie și 2 paturi duble, foarte aproape de plajă.

 

 

Acum că suntem cazați și aranjați, ne rămâne doar să vedem unde mâncăm, nu? În Potos recomand clar taverna Irene, cred că e deja arhi-cunoscută printre români și pe bună dreptate, pentru că se mănâncă excelent, gazda e româncă și tare primitoare, iar serviciile sunt de nota zece. Dar cum ne-am mutat în direcția opusă a insulei în ultimii ani, am devenit loiali tavernei Athos, de lângă Golden Beach, unde mâncarea e mai presus de orice altceva am mâncat în Grecia vreodată, copiii au loc de joacă, e super aproape de plajă, iar gazdele ne-au fost mai mult decât gazde. Taverna e afacere de familie și se vede că pun mult suflet ca totul să fie perfect. Am mâncat zilnic acolo de data aceasta, cu două excepții, una când ni s-a făcut poftă de gyros și am mers undeva în apropiere să ne desfătăm cu un gyros adevărat, și a doua în drumul dinspre Paradise Beach, când am oprit la taverna Giorgos din Kinira, pe care iarăși o recomand nu numai pentru mâncare. ci și pentru grădina verde și minunat amenajată, unde copiii se pot alerga cât timp aștepți să vină mâncarea.

 

 

 

 

Când vine vorba de cum ne petrecem timpul pe insulă, posibilitățile sunt infinite, de la plajă la urcat pe munte, vizitat ruine și mânăstiri, snorkeling și excursii pe mare, you name it. Noi ne-am limitat la plajă și am încercat să ne bucurăm anul acesta de liniștea plajelor mai sălbatice și mai puțin cunoscute cum ar fi Papalimani sau Vathi.

 

 

 

 

 

 

În anii trecuți am mers și pe Aliki și Marble beach, care nu arătau deloc ca acum, ci mai degrabă ca mai jos:

 

 

 

Acum sunt arhi-pline și amenajate și și-au pierdut de tot farmecul de acum 5 ani.

Pe lângă plaje, drumurile ne-au dus și la Skala Maries, unde răcoarea munților, râurile reci și satele mici și cocoțate în mijlocul crestelor contrastează minunat cu turcoazul mării.

 

 

Inspirație și călătorii frumoase să avem!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *