Rio de Janeiro și Cascadele Iguazu – buget de călătorie

Am multe de zis despre ultima noastră vacanță în doi, mă gândesc să împart tot ce am de povestit în 4 articole mari și late și pentru că nu am apucat să sortez fotografiile, nu am să încep cu ce avem de vizitat în cele două destinații, ci cu ceva mai practic, un buget pentru cine dorește să își organizeze pe cont propriu o astfel de călătorie.

Mai întâi , câteva informații legate de costurile biletelor de avion, cazării și prețurilor la obiectivele turistice.

Am cumpărat bilete de avion către Rio anul acesta în ianuarie, am prins o ofertă KLM destul de ok, zicem noi, deși se putea mai ieftin dacă renunțam la ceva confort (și aici nu mă refer neapărat la confortul din avion, ci la orele de zbor și escale). Am achitat 540 euro de persoană, dus-întors, zbor cu escală în Amsterdam la dus și Paris la întors. Către cascadele Iguazu nu ne-am grăbit să cumpărăm bilete din vreme, am tot urmărit prețurile și nu au oscilat mai deloc, așa că le-am achiziționat abia spre sfârșitul verii, 220 de euro amandoi, la compania Gol Airlines.

Pentru cazare, am avut 3 rezervări:

– pentru primele 4 nopți în Rio, am mers pe varianta Ibis Copacabana Posto 5, hotel de 3 stele aflat la 500 de metri de Copacabana, unde am achitat aproximativ 1200 reali (adică tot cam atâția Ron)

-pentru Argentina, unde ne-am cazat pentru vizita la cascadele Iguazu, am ales din scurt (chiar după aterizarea pe aeroportul din Iguazu) Hotel Guamini Mision, 4 stele, unde am achitat pentru o noapte de cazare undeva la 50 de dolari

-la întoarcere în Rio, am ales pentru încă 2 nopți Hotel Astoria Copacabana, unde prețul total al cazării a fost de aproximativ 300 reali (și cam tot atâția Ron)

Am avut peste tot mic dejun inclus, iar condițiile (cu excepția hotelului din Argentina) nu au fost pentru stelele cu care se laudă pe Booking, însă nu suntem foarte pretențioși și am ajuns oricum în cameră doar pentru odihnă și somn.

Pe lângă asta, las mai jos o listă cu obiectivele pe care le-am vizitat și unde am plătit bilet de intrare, cu mențiunea ca 1 real brazilian = 1,05 Ron, iar 100 pesos argentinieni = 2,6 dolari americani.

– Sugar Loaf cu telecabina: 99 reali de persoană

-Cristo Redentor: 65 reali de persoană, cu trenulețul din stația Trem do Corcovado (mai sunt și alte variante, asta ni s-a părut cea mai interesantă)

– intrarea în Parcul Național Iguazu, partea argentiniană: 700 pesos de persoană (aproximativ  19 dolari)

-tur cu barca în apropierea cascadelor Iguazu: 2000 pesos de persoană ( aproximativ 52 de dolari)

Pentru deplasare atât în Brazilia, cât și în Argentina, am folosit Uber în 90% din cazuri, prețurile erau foarte ok și ca să ofer câteva exemple: de la aeroportul din Rio la hotel, am achitat undeva între 53 și 60 de reali, iar în oraș, dinspre centru înspre Grădina Botanică sau Praia Vermelha achitam undeva la 10-15 reali.

Am folosit card Revolut pentru Uber, însă mare atenție: suma de achitat pentru fiecare călătorie în parte e blocată de Revolut din momentul în care apeși pe butonul de confirmare a călătoriei cu Uber, motiv pentru care, dacă anulezi tu sau șoferul, suma rămâne blocată timp de 3 zile, după care banii sunt virați înapoi în contul Revolut.

Am folosit și transportul în comun, atât metroul, cât și autobuzul, biletul avea preț unic, undeva la 4,20 reali, dacă îmi amintesc bine.

Prețurile la mâncare variază în funcție de zona și restaurantul în care mănînci, așa că poți să lași undeva la 200 Ron dacă iei o masă plus băuturi sus pe Sugar Loaf, sau 60-70 reali, cu băutura inclusă, daca mănânci unde merg și localnicii. Noi am testat ambele variante :).

În rest, pe plajă o caipirinha costă 10 reali, un acai între 4 și 10 reali, un churo 5 reali, 3 pao de queijo cu o sticlă de apă, 10-15 reali. În supermarket, prețurile sunt ușor mai ridicate decît la noi, fructele exotice mult mai ieftine, ciocolata mult mai scumpă.

Costul total al călătoriei nu a sărit de 2500 de euro, pentru două persoane. Am să revin cu un articol separat legat de câteva lucruri/aspecte de care e bine să ținem cont pentru a avea o călătorie fără evenimente neplăcute în frumosul Rio de Janeiro.

2 comentarii Adaugă-l pe al tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *