Ştiu, în ultimii ani Thassos a devenit o destinație extrem de populară şi, în consecință, aglomerată aşa că mulți turişti români se orientează către alte destinații greceşti când vine vorba de vacanța la mare. Până şi noi am ales la sfârşit de iunie să mergem în Skiathos, după 3 ani în care vacanța de vară cu copiii ne-a prins pe plaja de la Golden Beach.
Dar cum-necum mijlocul lunii august ne-a găsit tot în Thassos şi am făcut mai jos o listă cu 3 motive pentru care să revii în Thassos şi pentru care noi revenim în Thassos an de an, de vreo 4 ani încoace.
1. Distanța
Din Bucureşti până în Thassos facem cu maşina undeva la maxim 10 ore, cu opriri cu tot, incluzând şi cele 45 de minute cu feribotul. Iar aici vorbesc despre opriri serioase, de măcar o jumătate de oră, cât să mâncăm ceva şi să ne dezmorțim bine oasele. Am ales mai mereu să plecăm la drum noaptea şi să prindem primul feribot către Thassos, aşa că nu pierdem prea mult timp in trafic (noaptea traseul e mult mai liber şi se circulă mult mai lejer) şi totodată evităm şi aglomerația de la Makaza (în 4 ani nu am stat niciodată mai mult de o oră în vamă şi asta s-a întâmplat doar o dată, în rest am reuşit să trecem de la bulgari înspre greci şi invers în aproximativ 30 de minute). Într-un cuvânt, drumul până acolo e departe de a fi obositor sau chinuitor şi e unul din motivele pentru care am tot ales Thassos pentru concediul cu copiii.
2. Prețurile
Mergem în Grecia de 6 ani, timp în care am văzut Halkidiki de 2 ori, Lefkada de vreo 3, Thassos de 4 ori şi apoi Kefalonia, Zakynthos, Skiathos şi Meteora aşa că ştiu ce vorbesc când zic că prețurile la mâncare şi servicii sunt mai mici în Thassos decât oriunde altundeva pe tărâm elen. Spre exemplu, în Skiathos anul ăsta am dat între 10-13 euro pe in souvlaki de pui, în timp ce în Thassos e 8-9 euro, dorada era 15 euro în Skiathos spre deosebire de 9-10 în Thassos, paharul de vinul casei undeva la 3 euro în Skiathos şi doi în Thassos. Da, evident, merită să umbli un pic la buzunar ca să leneveşti pe o plajă în Kefalonia de exemplu, care mie mi-a rămas la suflet mai mult ca oricare insulă grecească. Doar că atunci când mai planifici un city-break şi un weekend la mare cu cei mici, plus o vacanță exotică în doi, diferențele astea chiar se simt şi trebuie luate în calcul la planificarea vacanței.
3. Plajele
La capitolul plaje pentru copii, Thassos rămâne cap de listă. Că e vorba de Golden Beach, Paradise Beach sau Vathi Beach, apa e lină, deloc adâncă la margine şi limpede, limpede, prilej de bucurie pentru cei mici care se pot bălăci în voie, fără teamă de valuri. Aici a prins Filip primele mişcări de înot şi a învățat să facă snorkeling, iar acum înoată în voie în larg, cot la cot cu tati, doar cu pernițele la mâini. Iar Oli îl prinde rapid din urmă.
Evident, suntem în continuare dornici să explorăm destinații noi și căutăm mereu plaje și mai frumoase, locuri și mai interesante care să ne satisfacă poftele de călători pasionați. Rămânem însă la Thassos cănd vine vorba de relaxare, leneveală și destindere.