Power yoga, yoga for power

Sunt o fire energică și consider că mişcarea, sub orice formă, nu trebuie să lipsească din viețile noastre dacă vrem ca ele să fie lungi şi sănătoase. De când mă știu am căutat să îmi consum energia, ba cățărându-mă pe gardurile curții de acasă, ba alergând în curtea școlii sau mergând la aerobic în timpul cursurilor de sport de la facultate. N-am stat locului nici când eram însărcinată, în prima sarcină am mers la înot, iar în a doua la gimnastică și yoga pentru gravide. Acum cel mai des alerg cu copiii în parc, dar parcă tot nu mi-e de ajuns aşa că, de aproape un an, o dată pe săptămână, dau masa de prânz pe o sesiune de yoga.

Cu yoga sunt prietenă de vreo 4-5 ani, am încercat yoga ”clasică”, să-i spunem, pe cea cu exerciții de meditație și respirație, apoi am trecut la aerial yoga, care se practică în și cu ajutorul unui hamac și combină elemente de yoga și gimnastică acrobatică. Acum am ales să merg la cursurile de baptiste yoga de la Power Yoga Romania.

Baptiste nu are nicio legătură cu biserica baptistă, numele vine de la fondatorul acestei practici yoga, Walt Baptiste, și tipul acesta de yoga își propune să ofere practicanților posibilitatea de a-și descoperi puterea fizică și încrederea în sine și în capacitatea de control și educare a corpului.

Ce m-a atras pe mine inițial a fost ideea de a face yoga într-o sală încălzită la 32 de grade, unde efectul de saună face ca efortul să pară de 2-3 ori mai mare decât la o sesiune de yoga așa cum o știm cu toții. Asta m-a atras și asta m-a făcut să rămân, de fapt, pentru că sesiunile sunt adevărate tururi de forță, ai senzația nu o dată, ci de 10 ori că nu mai poți, că te lasă mâinile și picioarele, că la următoarea ”mountain pose” o să te ia amețeala și o să cazi, că efectiv nu mai reziști nici o secundă în plus, cu transpirația curgând pe tine și capul încins la maxim. Dar reziști, momentul acela de luptă maximă cu propriul corp e urmat de un moment de relaxare, de o postură în care îți poți relua respirația normală, ”you can come back into your breathing”, cum ar zice instructorul.

Rolul camerei încălzite nu e numai de a mări provocarea și gradul de dificultate al exercițiilor și de a te împinge înafara zonei tale de comfort,  ci și de a stimula transpirația, proces care duce la eliminarea toxinelor din corp și la purificarea sa, mai ceva ca după saună. Pe lângă asta, cine reușește să-și controleze corpul atât de mult încât să reziste unei sesiuni de yoga într-o cameră încinsă ca o zi de vară caniculară, descoperă cu siguranță ca are suficient de multe resurse să facă față tuturor provocărilor din viața de zi cu zi, fie că țin de job, familie sau orice altceva între cele două.

Efectele la mine nu s-au lăsat așteptate, lăsând la o partea starea generală de bine pe care mi-o dă yoga, pentru mine power yoga a însemnat mult mai mult.

În primul rând, am corectat postura spatelui și am reuşit să reduc durerile de spate care nu-mi sunt deloc străine de ceva ani încoace și care au dispărut aproape în întregime de când merg la yoga. Ba mai mult, mi-am recăpătat în mod neașteptat flexibilitatea și am ajuns să fac podul și lumânarea, de exemplu, în condițiile în care nu mai făcusem asta de prin liceu și aș fi zis că nici nu mai reușesc vreodată. Iar anul ăsta am ca target să reușesc un head stand de una singură.

Apoi, pot zice că am reușit să-mi depășesc unele limite fizice pe care nu aș fi zis că sunt în stare să le depășesc, lucru care vine cu un sentiment de bună dispoziție și recunoștință față de propria persoană. La sfârșitul fiecărei ședințe, după 45 de minute de muncă intensă pe salteluța de yoga, sesiunea se încheie cu 5 minute de relaxare, cu fruntea acoperită cu un prosopel rece mirosind a levănțică şi nu am cuvinte să descriu sentimentul de recompensă pentru efortul depus pe care ți-l dau aceste ultime 5 minute de răsfăț al simțurilor: e o activare completă a tot ce înseamnă energie şi vitalitate şi parcă eşti gata-gata să o iei de la capăt…parcă :).

Nu în ultimul rând, am cunoscut niște oameni tare faini, Adrian și Adriana, soț și soție, cei care au adus power yoga în București după câțiva ani buni de practică în State și Canada (dacă am înțeles bine). Zic că-s faini pentru că sunt mereu cu un zâmbet molipsitor pe buze, plini de optimism şi entuziasm şi efectiv n-ai cum să nu te bucuri că îi cunoşti şi că reuşesc să transforme la fiecare şedinţă “nu pot” în “hai să încerc”. Iar mie îmi plac oamenii în general şi mă bucur de orice oportunitate de a cunoaşte şi învăța de la oamenii pe care îi cunosc, aşa că cei doi au apărut la țanc.

Cine are curaj sau măcar un strop de curiozitate, e musai să încerce yoga asta atât de empowering. There will be no regrets!

 

 

Un comentariu Adaugă-l pe al tău
  1. Aida, multumim pentru articolul dedicat experientei tale la Power Yoga Romania si pentru aprecieri. Aprecieri care ne fac sa ne imbunatatim si mai mult ceea ce facem si ne dau incredere ca suntem pe drumul cel bun! A fost superb sa te avem in Sweat’n’Glow challenge si te asteptam la studio. Until the next downdog, Namaste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *