În primăvară am hotărât să îl luăm pe flăcăul cel mare la o plimbare în trei, așa cum nu am mai făcut de când s-a născut surioara lui. Așa că m-am pus pe colindat Skyscanner și Momondo, în căutare de bilete către o destinație accesibilă ca durată a călătoriei și cu obiective interesante pentru un băiețel curios de 5 ani. Ne-am oprit la Berlin pe care nu îl văzuserăm nici noi și care, la prima vedere, nu pare să fie un oraș prea ofertant turistic vorbind. Am aflat ulterior că nu e așa.
Am cumpărat bilete cu Ryanair, cu locuri alese de noi, undeva la 900 Ron pentru toți trei, iar cazare am luat la Centro Park Hotel , tot în primăvară, muuult mai ieftin decât ce am găsit pe Booking cu 2 luni înainte de plecare.
Așa că joi dimineața ne-am îmbarcat cu emoții în avion (doar era primul zbor al piciului) și am pornit spre Berlin.
Prima zi a fost zi de cazare și organizare, am ajuns la hotel, ne-am odihnit un pic, am luat o hartă la cercetat și am pornit spre centrul orașului, să vedem mumiile de la Neues Museum și să respirăm un pic de aer berlinez.
Pentru transportul în oraș, ne-am luat Berlin Welcome Card, 46 de euro de persoană, cu care am avut acces nelimitat la toate mijloacele de transport în comun, intrare liberă la Neues Museum (și la toate celelalte 4 muzee de pe Museum Island, pe care noi însă nu le-am văzut), reduceri la grădina zoologică și la fabrica de ciocolată, la Muzeul de Istorie Naturală și câteva restaurante (lista tuturor obiectivelor la care ai reducere cu acest card e imensă, eu le-am enumerat doar pe cele de care am profitat noi).
După ce am plecat oarecum dezamăgiți de la Neues Museum (pentru că nu aveau și mumii adult 😀 ), am pornit la pas prin oraș, în căutare de un loc fain unde să mâncăm. Plimbarea ne-a făcut bine, am văzut un oraș modern, dar care și-a păstrat arhitectura somptuoasă a clădirilor, curat și bine organizat, cu un transport public de nota zece (deși pe alocuri greu de descifrat din cauza numele nemțești care ne-au dat ceva bătăi de cap). Am mâncat pe undeva pe lângă Alexanderplatz, bun și rezonabil ca preț. Cam așa sunt toate restaurantele, de fapt, accesibile ca preț, în comparație cu Viena, de exemplu, iar mâncarea e bună, gătită internațional, pe gustul tuturor.
A doua zi ne-a găsit de dimineață la fabrica de ciocolată Ritter Sport. Nu am reușit să facem turul fabricii, e destinat doar copiilor cu vârsta de peste 7 ani, dar Filip și-a creat singur ciocolata, cu ingredientele alese de el, și am făcut și un mic tur în mini-muzeul fabricii, unde am văzut cum se transformă bobul de cacao în ciocolată. Intrarea e liberă în shop, plătești doar ciocolata pe care o cumperi (și cumperi, noi am plecat de acolo cu vreo 2 kg de ciocolată, cu diverse umpluturi și arome).
După-amiaza ne-am petrecut-o la Legoland Discovery Center. Aici, pe lângă o mini-fabrică de piese Lego, se află un imens spațiu de joacă de care se bucură nu doar copiii, ci și adulții care îi însoțesc. Prețurile de intrare încep de la 18,50 euro, în funcție de ora la care intri. Dacă le cumperi online, biletele pornesc de la 13 euro, așa că noi am dat 39 de euro pentru 3 ore de joacă neîntreruptă. Am văzut Berlinul în miniatură construit din Lego, am făcut turul fabricii, am construit dinozauri și mașinuțe, ne-am plimbat cu trenulețul dragon printr-o cetate medievală unde, bineînțeles, totul era construit din Lego. Sunt multe de văzut și făcut acolo, și despre toate se găsesc informații pe site-ul lor.
Ne-am rezervat a treia zi pentru grădina zoo, un parc imens, cu sute de specii de animale, pe care îți e absolut imposibil să îl vezi în întregime. Noi am văzut ursuleți panda, leoaice, zebre, gorile, hipopotami, pinguini la masă și lei de mare la dresaj, și ne-am plimbat pe cărările și podețele minunat amenajate din parc. Am petrecut acolo aproape toată ziua, cu pauză de masă la restaurantul de la zoo, care nu e cine știe ce, nici ca meniu, nici ca prețuri, dar pică bine când ești obosit și înfometat și mai ai încă multe animăluțe de văzut. Prețul de intrare cu reducere e undeva la 10 euro de adult și ceva mai puțin de copil.
În ultima zi am dat o fugă la Muzeul de Istorie Naturală, înainte de a fugi spre aeroport. Muzeul e mai mic decât Antipa și nu are nici atâtea exponate ca cel de la noi, dar are câteva atracții mai altfel. Spre exemplu, nouă ne-a plăcut mult cum, cu ajutorul unui telescop, scheletele de dinozauri de la intrare prindeau viață și se mișcau în habitatul lor natural, iar în zona de explorare a cosmosului, vizitatorii se puteau întinde pe spate ca să privească pe un ecran imens povestea apariției universului, cu tot ce cuprinde el. Cu Welcome Card, am plătit doar noi, adulții, 5 euro pe bilet, iar cel mic a avut intrare gratuită.
Dacă ar fi să trag câteva concluzii, aș zice că Berlinul e un oraș care trebuie bifat, măcar o dată, pentru multele obiective turistice de care dispune, atât pentru cei mai mari, cât și pentru cei mai mici. E departe însă de rigurozitatea germană la care te-ai aștepta, oamenii sunt foarte relaxați, suficient de relaxați încât să umble cu sticlele de bere în mână inclusiv în mijloacele de transport în comun. Mi-a plăcut atitudinea lor open-minded vis-a-vis de homosexualitate și diversitate etnică, dar n-am apreciat privirile curioase aruncate turiștilor și trebuie să recunosc că au fost momente în care m-am simțit un pic stingherită, cu un sentiment acut de nesiguranță. Poate mă uit totuși la prea multe știri despre atentate :).
Ca să închei într-o notă veselă, cel mai mult și mai mult mi-a plăcut că am împărtășit experiența asta cu Filip, e cu totul și cu totul altceva să vezi lucrurile prin ochii lui, să te oprești să admiri ce admiră el, să înveți să te entuziasmezi de lucruri pe care poate nici nu le-ai observa dacă nu ai fi în preajma unui copil. A fost un weekend frumos, în care am povestit, am râs, am descoperit și ne-am pregătit pentru weekendurile în 3 sau 4 care vor urma cu siguranță.